Historie Simpelveld in steen gebeiteld

Historie Simpelveld in steen gebeiteldFotocollectie DeMijnen.nl/DSM

Op de Markt in Simpelveld prijkt een nieuw beeld: de geschiedenis van Simpelveld, uitgehouwen in harde natuursteen.

Een koempel, de heilige Barbara en een Romein. Ziedaar de drie iconen van historisch Simpelveld. Ze omarmen elkaar sinds gisteren op de Markt, met achter hun rug het wapen van de gemeente. Beeldhouwer Alfons Stadhouders noemt zijn werk geen kunst, maar ‘een historisch monument’. Het verbeeldt de pijlers waarop het huidige Simpelveld gefundeerd is: het Romeins verleden van Bocholtz, het geloof en de mijnbouw.

Wethouder Hub Hodinius wilde aanvankelijk een beeld van een mijnwerker, vertelt hij: „Simpelveld heeft zelf geen mijn gehad, maar onze dorpen zijn uiteraard wel nauw verbonden geweest met de mijnbouw. Ik schat dat zeker tachtig tot negentig procent van de arbeiders in de mijnen werkte.”

Zijn voorstel om het bestaande beeldje in de patio van het raadhuis - bij de uitbreiding van het gebouw helemaal ingepakt - te verplaatsen naar de Markt, heeft het niet gehaald. „Het beeldje is zo fragiel dat het in elkaar valt als we het oppakken”, aldus Hodinius.

Historie Simpelveld in steen gebeiteldAlfons Stadhouders, Mijnwerker. Detail van het kunstwerk op de Markt van Simpelveld. Foto M. HerbergsDe gemeente heeft dus maar plan B uit de kast getrokken: een nieuw koempelbeeld op de Markt. Mijnwerkerszoon Hodinius heeft Stadhouders gevraagd om dat beeld te maken. Die, bleek gisteren bij de onthulling van het 1800 kilo zware beeld, zelf als elektromonteur ‘op de koel’ heeft gewerkt.

Op voorstel van Luc Wolters, de voorzitter van heemkundevereniging De Bongerd, zijn aan die mijnwerker later een Romein, Sint-Barbara en het wapen van de gemeente toegevoegd. Daarmee is het ‘een beeld van de hele gemeenschap’ geworden, constateert burgemeester Richard de Boer. Stadhouders heeft de korte tekst op de achterzijde van de vierkante zuil weergegeven in verzonken letters. „Je ziet geen letters, maar alleen de plek waar ze gezeten hebben”, legt hij uit. Daarmee verwijst hij naar de verdwenen mijnbouw in Zuid-Limburg: „Ook die is weg, maar hij heeft hier wel een onuitwisbare indruk achtergelaten.” 

Dit artikel verscheen op woensdag 17 juni 2015 in Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van en vriendelijke samenwerking met Media Groep Limburg. René Willems is journalist voor Dagblad De Limburger.

  • Nieuws
  • 17 juni 2015
  • door René Willems

Bekijk ook...

Wandeling langs Mijnspoorpad

Wandeling langs Mijnspoorpad

  • nieuws
  • 16 juni 2016