Nederlands Mijnmuseum timmert aan de weg

Nederlands Mijnmuseum timmert aan de wegSchacht ON I en Nederlands Mijnmuseum. Foto DeMijnen.nl

Het Nederlands Mijnmuseum werkt intensief aan een uitbreiding, vernieuwing en professionalisering van het museum. Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen wordt ingrijpend gemoderniseerd. Onderzocht worden plannen voor twee nieuwe vleugels, een ‘simulatiekelder’ en een ‘belevingslift’ in het bewaard gebleven schachtgebouw van de Oranje Nassau I. Bij de uitwerking van deze uitbreidingsplannen werkt het Nederlands Mijnmuseum nauw samen met Continium en de Schacht Nulland, beide in Kerkrade. Ook wordt aansluiting gezocht bij relevante partijen die zich bezig houden met de mijnbouwgeschiedenis en partijen in de Westelijke mijnstreek.

Het bestuur heeft drie miljoen euro van de gemeente binnen. Nu wordt geprobeerd in totaal nog één miljoen extra bij fondsen, externe financiers en de provincie op te halen. Lukt dat niet, dan wordt een meer bescheiden variant uitgewerkt. Bestuursvoorzitter en oud-mijnwerker Wiel Nix (74): ‘’Bedenk dat het een nationaal monument voor het hele Nederlandse mijnverleden tussen 1890 en 1975 moet  zijn. Het gaat om de geschiedenis van alle mijnen.”

Beleving

Onderzocht wordt het plan voor een ‘belevingslift’: je gaat tien meter naar beneden tot de keldervloer, maar het voelt alsof je vierhonderd meter afdaalt. Zoals ooit de koempels deden. Wiel Nix is alvast enthousiast: "Met virtuele effecten - je ziet balken voorbij flitsen - kan dat. Het wordt tijd. Er is in de hele wereld geen mijnmuseum zonder lift: scholieren houd je dertig minuten aan de praat, dan moet je ze iets laten beleven. In de kelder krijg je het gevoel echt ondergronds te zijn.”

Met de realisatie van het Nationaal Mijnmonument annex museum in het huidige schachtgebouw en ophaalgebouw in combinatie met twee vleugels op de begane grond van het voormalige CBS-gebouw kan de museumcollectie breder worden ingezet. Daarbij denkt men aan het inrichten van permanente en wisselexposities rond bepaalde facetten van het mijnverleden, zoals wat er fysiek was maar ook de relevante aspecten op politiek, sociaal-maatschappelijk, economisch, technisch, cultureel en mentaal gebied.

DeMijnen.nl publiceert dit bewerkte en aangevulde artikel, dat op 27 november 2017 verscheen op de website van Dagblad de Limburger, met toestemming en vriendelijke medewerking van Media Groep Limburg. Door Siebrand Vos, journalist bij Dagblad de Limburger. Simone Claessens is bedrijfsleider van het Nederlands Mijnmuseum.
De link naar het originele artikel van Siebrand Vos op de website van Dagblad De Limburger

  • Nieuws
  • 29 november 2017
  • door Siebrand Vos en Simone Claessens

Bekijk ook...

Opstandige mijnwerkers

Opstandige mijnwerkers

  • nieuws
  • 23 oktober 2018
Personeelsdossiers inzien

Personeelsdossiers inzien

  • nieuws
  • 19 september 2018