Nieuw boek over de Domaniale Mijn

Nieuw boek over de Domaniale MijnPungeldoek van de Domaniale Mijn in Schacht Nulland. Foto DeMijnen.nl

Paul Geilenkirchen geldt als expert op het gebied van de geschiedenis van de Domaniale Mijn. Nu verschijnt zijn nieuwe boek: Van Feierschicht tot Vrije zaterdag - De geschiedenis van de N.V. Domaniale Mijn Maatschappij 1925-1966. Het is het tweede deel over de geschiedenis van de Domaniale.

In het eerste deel De Domaniale Mijn in Beeld - Van Mijnnota tot liquidatie lag de focus op de sluiting van de mijn en de gevolgen daarvan voor de zuidoostelijke regio. Dit tweede deel Van Feierschicht tot Vrije zaterdag gaat over de voorafgaande, bijna vijftigjarige periode waarin de Rotterdamse familie Van der Vorm de scepter zwaaide over de onderneming. Havenbaron Willem van der Vorm, directeur/eigenaar van de Scheepvaart- en Steenkolen Maatschappij in Rotterdam, verwierf in 1919 een meerderheidsbelang in de Aken-Maastrichtsche Spoorweg-Maatschappij, de exploitant van de Domaniale steenkolenmijnen in Kerkrade. In 1925 richtte hij de N.V. Domaniale Mijn Maatschappij op. Na veertig jaar met vele ups en downs zagen de eigenaren in 1966 geen brood meer in de verliesgevende steenkolenwinning. De pachtovereenkomst werd ontbonden en de exploitatie kwam terug in handen van de Staat. Drie jaar later sloot de mijn voorgoed haar poorten.

Net als het eerste deel staat in dit boek niet de mijnwerker centraal, maar het bedrijf, de beleidsmakers, de directeuren en de politici. Verwacht dus geen nostalgisch verhaal over de ‘goede oude tijd van de mijnbouw’.
Het is een chronologisch overzicht van de geschiedenis van de mijnmaatschappij, afgewisseld met enkele hoofdstukken over speciale onderwerpen.

Nieuw boek over de Domaniale Mijn

Het boek Van Feierschicht tot Vrije zaterdag - De geschiedenis van de N.V. Domaniale Mijn Maatschappij 1925-1966 is uitgegeven via Boeken uit Limburg en is alleen via te koop via de webshop https://www.mijnbestseller.nl/shop/
De kosten bedragen € 28,40  excl. verzendkosten.

  • Nieuws
  • 2 oktober 2017
  • door Paul Geilenkirchen

Bekijk ook...

Tussen Koel en Kunst

Tussen Koel en Kunst

  • nieuws
  • 8 oktober 2017