Links

Om u een beetje op weg te helpen door alle online beschikbare informatie over mijnbouw en daaraan verwante zaken, hebben we voor u links bij elkaar gebracht, die allemaal een bezoekje waard zijn!

  • Collecties verzamelingen en verkoop

  • Grubenlampen van Marco Kiessler

    Uitgebreide drietalige website waarop originele mijnlampen worden aangeboden. Interessant voor iedereen met belangstelling voor mijnlampen.

  • Diederik Visser Minerals

    Informatieve Engelstalige website van geoloog Diederik Visser. Hier vindt u onder andere een uitgebreid overzicht van boeken over mijnbouw en daaraan gerelateerde thema's als mineralogie en geologie. Ook biedt hij op zijn site 'old mining stocks'en 'mining collectables' aan. Een kijkje waard!

  • Mijnlampen

    Een site waarop u informatie vindt over de geschiedenis van de mijnlamp, hun uitvinders en waar ze gemaakt werden. Ook is er een forum waarop verzamelaars en liefhebbers hun ervaringen kunnen uitwisselen.

  • Bidprentjes van Jan Hofstee

    Website van Jan Hofstee uit Geleen, een fervent verzamelaar van bidprentjes. Op deze site vindt u een smaakvol vormgegeven overzicht van de koempels "die vielen voor het zwarte goud in een der Limburgse mijnen".

  • Bidprentjes archief van Frans Peeters

    Het bidprentjes archief van Frans Peeters biedt de mogelijkheid om te zoeken naar de namen van verongelukte mijnwerkers in Nederland en België. Het archief bevat de basisgegevens, geen scans van de bidprentjes zelf.

  • De oud-mijnwerker aan het woord

  • Koempels Mijnmuseum Brunssum

    Leden van de Heemkundevereniging Brunssum houden het mijnverleden van de Staatsmijn Hendrik levend. De website toont o.a. een activiteitenkalender van de oud-koempels uit Brunssum en de openingstijden van het Mijnmuseum Brunssum in de Mariaschool aan de Prins Hendriklaan 382.

  • Schacht Nulland van de Domaniale Mijn

    Schacht Nulland was onderdeel van de Domaniale Mijn in Kerkrade, de oudste steenkolenmijn van Nederland. Het is de enige mijnschacht in Nederland die op zijn originele plaats is blijven staan en waarvan de originele bouwsubstantie nog steeds aanwezig is. Schacht Nulland werd op het nippertje gespaard en kreeg medio jaren 1970 de status van mijnmonument.

    Nu is Schacht Nulland een mijnmuseum, waarin de herinnering aan de steenkolenmijnbouw in Kerkrade, met name van de Domaniale mijn, wordt bewaard. Oud koempels en vrijwilligers leiden u er graag rond.

  • Frans Dohmen/ Frants van de Bareschjop

    Persoonlijke site van Frans Dohmen. In de links van 'koelpiet' verhaalt hij over zijn eigen ervaringen.

  • Koolmijnen

    Site van Jan Bogget, een voormalig mijnwerker die nu gids is in Blegny

  • Limburgse mijnen van Wiel Palm

    Een zeer goed gedocumenteerde website vol informatie, overzichtelijk gerangschikt.

  • Livius- Gewone mensen verhalen van vroeger

    Website van Jona Lendering. Hij hoopt de geschiedenis toegankelijker te maken aan de hand van verhalen die gewone mensen over historische gebeurtenissen vertellen. Oud-mijnwerker dhr. J. Gorissen vertelt hoe hij de sluiting van de mijnen heeft beleefd.

  • Verblijf op Aarde

    Persoonlijke website van J. Janssen uit Hilversum, waarop hij verslag doet van zijn Verblijf op Aarde. Een deel van dit verslag is gewijd aan zijn loopbaan bij het Stikstof Bindings Bedrijf van de Staatsmijnen. De site bevat ook enkele foto's van de mijnen.

  • Wim Schoenmaekers

    Zeer informatieve en kleurrijke website van oud-mijnwerker Wim Schoenmaekers. Hij zet op overzichtelijke en toegankelijke wijze het reilen en zeilen van het mijnbedrijf uiteen. Het lexicon van mijnwerkersidioom is ook erg leuk.

  • Mijn stad, mijn verhaal

    Heerlenaren over het leven, wonen en werken in en rondom hun stad. "Mijn stad, mijn verhaal" brengt de 20e eeuw van het leven in en rondom Heerlen in kaart.

    Daarbij staat centraal hoe Heerlenaren hun stad beleven. Uit alle lagen van de bevolking zijn mensen geïnterviewd. Zij vertellen hun verhaal. Mijn stad, mijn verhaal is een oral history project. Bij monde van de verteller wordt hetgeen geschiedt is, overgeleverd.

    Een aantal van de mensen die aan het woord komen, is inmiddels overleden. Dat maakt deze verzameling boeiend en uniek. Het betekent ook dat piëteit in acht moet worden genomen met nabestaanden. De samenstellers doen hierbij een nadrukkelijk beroep op de gebruiker/viewer.

    "Mijn stad, mijn verhaal" is een docudrama dat je leert 'de stad' te begrijpen. Geïllustreerd met historische beelden zorgen meerdere zoektochten voor een spannend beeld van de stad.

    De link leidt naar het Youtubekanaal van Media Profile, waar een aantal van de interviews uit 1999 te zien is.

    http://www.mijnstadmijnverhaal.nl/

     

  • Mijnbouw Algemeen

  • De Bibliotheek der Nederlandse Letteren

    De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. Ook staat het een en ander geschreven over de geschiedenis van de techniek in Nederland. De wording van een moderne samenleving 1800-1890. Daarin wordt het ontstaan van de mijnbouw beschreven.

  • (BE) Coalface

    COALFACE is een internationaal platform voor sociaal-documentaire fotografie, dat vanuit een lokale context bouwt aan de beeldvorming en de identiteit van (post)industrile gebieden. Het focust op 'transit'-oorden waar omwentelingen - zoals de overgang naar een pluri-culturalistische en/of groene maatschappij - invloed op de identiteit heeft. Vanuit deze context werpt COALFACE een blik op de huidige samenleving, in Vlaanderen en in de wereld.

  • (BE) Het Vervolg

    VZW Het Vervolg is een multidisciplinaire organisatie in de Belgisch Limburgse Mijnstreek. Uit een projectmatige werking die zich vooral richtte op de lokale eigenheid van de Mijnstreek groeide het diverse karakter van Het Vervolg. Vandaag bevindt Het Vervolg zich op het snijpunt van het kunstenveld, de erfgoedsector en de sociaal-artistieke praktijk. Deze veelzijdigheid uit zich in volgende projecten die elkaar versterken.

  • (DE) RAG Deutsche Steinkohle

    RAG Deutsche Steinkohle is de overkoepelende organisatie van Duitse steenkool mijnondernemeningen. De website laat de laatste stand zien van de Duitse mijnbouw. Informatief bij: Virtuelle Grubenfahrt, en het online spelletje Max im Bergwerk. (zie ook mijnbouw voor kinderen) Verder zijn de geluiden 'untertage' te horen en te downloaden.

  • Heerlen vertelt

    De website Heerlen vertelt brengt verhalen over het verleden van Heerlen. Via het "dossier mijnen" kunnen de verhalen over de mijnbouw worden gelezen. Door het insturen van een e-mail kunnen gebruikers van de site een bijdrage leveren of zich laten interviewen om zo hun verhaal niet verloren te laten gaan.

  • De Limburgse koempels

    De Limburgse Koempels is een groep mensen die het mijnwerkersverleden in herinnering proberen te houden. Daarnaast organiseren ze allerlei activiteiten die verband houden met de steenkolen-mijnbouw, de erts-mijnbouw en de bruinkolen-mijnbouw, al dan niet in dagbouw.
    Ze beperken hun lidmaatschap niet alleen tot de Nederlandse kolenbekkens, de Belgische Koempels uit de Kempen hebben zich eveneens aangesloten bij hun vereniging en samen met hen kunnen ze hun netwerk van contacten uitbreiden op Europees niveau.

    De link leidt naar de Facebookpagina van de Limburgse koempels

  • Mijn verleden, mijn toekomst

    Discovery Center Continium stelt zich tot doel om haar bezoekers kennis te laten nemen van het verleden, het heden te laten begrijpen en zo met vertrouwen de toekomst tegemoet te treden.

  • (DE) Abenteuer Bergbau

    Website van Abenteuer Bergbau. Biedt informatie over steenkolen en mijnbouw. Men kan er ook terecht voor 3D beelden!

  • Glück Auf

    De site is het initiatief van Henk Duijkers en Marco Potten. De site heeft een aardige fotoserie over het 50 jarig bestaan van de Staatsmijnen in 1952, met name over de optocht. Ook worden er op de site spulletjes voor verkoop aangeboden.

  • Langejan-Langelies

    Mijnwerkerssite van koempel Harry van der Heijden. Deze site is samengesteld met als doel educatieve activiteiten te ondersteunen. De site moet gezien worden als een aanvulling op de mooie sites van mensen welke zoals Harry van der Heijden trots zijn op datgene dat in de periode van de mijnbouw in Nederlands Limburg gepresteerd is.

  • Cultuurwijzer

    Website van Cultuurwijzer, een platform dat het publiek toegang geeft tot het culturele erfgoed in Nederland. Bevat het artikel Meezoeken naar het zwarte goud: Italianen in Zuid-Limburg van Monique Ras-Deege.

  • (DE) Pro-Bergbau

    Site van Daniel Schopphoff met een grote verzameling links naar mijnbouwsites in de gehele wereld.

  • (DE) Unsere Steinkohle

    Website onder de titel Unsere Steinkohle. Biedt informatie over (steenkolen)mijnbouw en bevat een mijnbouwlexicon (Bergbau-lexicon).

  • Vijf eeuwen migratie

    Mijnwerkers kwamen overal vandaan. Italiaanse, Sloveense en Marokkaanse gastarbeiders kwamen in de Nederlandse mijnen werken. Deze interactieve website geeft veel informatie en foto's en verhalen kunnen zelf worden toegevoegd.

  • Mijnsteenberg

    Website van Stichting Behoud Mijnsteenberg van Oranje-Nassau IV. Zij zijn voorvechters van het behoud van een van de laatste originele mijnsteenbergen in Nederland.

  • Staatstoezicht op de mijnen

    Website van Staatstoezicht op de mijnen. Bevat allerhande juridische informatie die van betrekking is op mijnbouw en daaraan verwante zaken.

  • Stichting MEG

    Stichting MEG zet zich in voor het bevorderen, instandhouden en initieren van culturele aspecten binnen en buiten de grenzen van de gemeente Sittard-Geleen

  • Wikipedia: EGKS

    Online encyclopedieartikel over de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.

  • Wikipedia: kolenmijn

    Encyclopedie artikel over kolenmijnbouw. Zoektermen "mijnbouw" en "steenkool" leveren ook veel relevante informatie op.

  • De Prehistorische Vuursteenmijnen in St.Geertruid

    Informatieve website van Henk Engelen over de prehistorsche vuursteenmijnen in St.Geertruid.

  • (DE) Steinkohle Portal

    Duits webportaal over steenkolenmijnbouw. Behandelt verschillende aspecten van mijnbouw en biedt o.a. informatie over de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Tevens is een 'virtuelle Grubenfahrt' te zien en te beluisteren

  • (EU) European Route of Industrial Heritage

    Website van de European Route of Industrial Heritage. Bevat ook de aanzet tot een Mining Route.

  • (BE) Pays des Terrils (land van mijnsteenbergen)

    De website Pays des Terrils voert langs steenbergen en afval van de steenkolen- lood- en zinkmijnen in de Euregio Rijn Maas. Voor de wandelaars zijn er interessante wandelroutes te vinden.

  • Groenmetropool

    Precies op de plaats waar ons landschap ondergronds is verbonden door een steenkoollaag, vindt boven de grond ook een verbinding plaats. De Groenmetropool is niet gebaseerd op administratieve grenzen, maar op het gemeenschappelijke industriele verleden.

  • Audio- video- en fotomateriaal

  • VPRO, onzichtbaar Nederland

    Geen land ter wereld dat zo vaak is omgeploegd, bedijkt, heringericht en weer volgebouwd. Soms zijn sporen uit het verleden nog zichtbaar als littekens in het landschap, vaker zijn ze voorgoed gewist.

    In Limburg heeft de verandering van zwart naar groen een enorme impact gehad op het landschap. Van de hele mijnstreek is niets meer te zien. Alleen de steenbergen herinneren nog aan die tijd. Niet alleen de mijnstreek, ook gashouders en energiecentrales zijn door de tijd verdwenen of vervangen.
    De verandering is nog niet klaar, we moeten op zoek naar een nieuwe bron van energie. Het land zal opnieuw een transitie moeten doorstaan. Maar zijn we bereid om hieraan mee te werken? De veranderingen uit het verleden en ons toekomstbeeld worden met fototransities en animaties in beeld gebracht in Onzichtbaar Nederland.

    Alle afleveringen van Onzichtbaar Nederland vindt U bij de VPRO

  • Kerkramen in de Mijnstreek

    Deze site presenteert een nagenoeg compleet overzicht van de glas-in-loodramen in de kerken van de Oostelijke Mijnstreek, aangevuld met uitgebreide informatie over de kerkgebouwen, de architecten en de kunstenaars.

    Daarnaast is er ook veel aandacht voor de invloed van de mijnen hierbij.
    Jos Bormans 2023

  • Onze mijnwerkers

    In deze website laten filmmaker Eugène van den Bosch en producent Joost Verheij 55 mijnwerkers en beambten aan het woord. Via een goede zoekfunctie kan worden gefilterd op de 1071 fragmenten die de site telt. De filmbeelden en het geluid zijn van uitstekende kwaliteit en de lengte van de fragmenten maakt het bij uitstek mogelijk om de site in het basis- en voortgezet onderwijs in de les te gebruiken.

  • Quarks und Co Unter Tage

    Het populaire wetenschapsprogramma Quarks&Co ging met koempels onder de grond. Op de 1000 meter verdieping van de mijn komt hij een een heel andere wereld terecht. Interessante thema's als de beroepsziekten, het pompen, gas en kolenstof komen aan bod. Naast een aantal flash simulaties is ook een goede linkspagina aanwezig.

  • Uitgeverij Waanders

    Website van Waanders uitgeverijen, die onder andere het verzamelwerk Weet je nog, koempel? uitgeeft. Dit verzamelwerk is via deze site te bestellen. Voor meer informatie over deze reeks, zie Stadarchief Heerlen.

  • Beeldbank Nationaal Archief

    Website van de Beeldbank van het Nationaal Archief. Levert veel visueel materiaal wanneer u de term 'mijnbouw' of daaraan verwante termen als zoekterm intypt.

  • Mijnarchief met glasnegatieven

    De site vraagt eerst om registratie. Een groot aantal foto's op (glas-)negatief geven een beeld van de Belgische steenkoolmijnbouw. De foto's kunnen met een 'loep bekeken worden. De foto's zijn niet kopieerbaar. In samenwerking met Rijksarchief Limburg te Hasselt en de LRM.

  • Coal Mine Walking

    Deze website is gewijd aan het maken van een documentair fotoproject over de voormalige kolenmijnbouwstreek in het gebied tussen Alsdorf (D) en Beringen (B): regio Aken (D) - Heerlen (NL) - Hasselt (B). Fotograaf Leo van der Kleij maakt vier wandelingen in dit gebied vanaf 2006, vier maal een wandeling van een week, steeds in een ander seizoen en een andere route en elke keer met aandacht voor een ander onderwerp.

  • Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

    Website van het Nederlands instituut voor beeld en geluid. Hier vindt men met één druk op de knop toegang tot een groot arsenaal aan video- en audiofragmenten die mijnbouw tot thema hebben.

  • Parkstad

    Website van Parkstad waarop verschillende foto's van mijnen in de regio parkstad te vinden zijn, vergezeld gegaan door een korte beschrijving.

  • Theater- en zangroep SAS

    Theater- & zanggroep SAS zingt: Euver koempels, koele en kaole Een zangprogramma over de periode van de mijnindustrie. Met liederen over het leven en werk van de koempels en hun gezinnen. Muziek: Italiaanse volksliederen. Teksten: Herman Veugelers, G.Rapaille, Meindert Muller en Jos Prop. Arrangementen: dirigent Rob Hodzelmans

  • Geschiedenis24

    Op de site van Geschiedenis24 is een heel dossier met audio- en videomateriaal te vinden over onder andere de mijnramp in Marcinelle, de mijnsluiting en mijnkoloniën. 

  • Mijnbouw in het buitenland

  • (IT) Mines of Sardinia

    Website over (de geschiedenis van de) mijnbouw en mijnarcheologie in Sardinie.

  • (DE, UK) Mining Europe

    Duitse website waar u foto's vindt van Montan (Duitsland) en de UK Small mines.

  • (US) Mining Journal

    Amerikaanse website over mijnbouw. Biedt een overzicht van het meest recente mijnnieuws. In het archief vindt u mijnnieuws van minder recente datum.

  • (US) Mining technology

    Amerikaanse Website over (wereldwijde) mijntechnologie. Biedt informatie over industriele projecten en de meest recente mijntechnologische producten.

  • (UK) UK coal

    Website van het grootste mijnbedrijf van Engeland.

  • (UK) Welsh Coalmines

    Website over de kolenmijnbouw in Welsh met onder andere een forum, een glossarium en foto's. Biedt ook ruimte voor het plaatsen van gedichten en literatuur met mijnbouw als thema.

  • (UK) SCAN Education

    Engelstalige website van SCAN Education over steenkolenmijnbouw in Schotland tussen 1840 en 1920. Biedt educatief materiaal aan.

  • (US) Mining USA

    Website van Mining USA, waarop men al het relevante mijn-nieuws uit Amerika vindt. Deze site bevat ook links naar andere Amerikaanse sites over mijnbouw. Neemt u vooral een kijkje bij Portal 31 Kentucky's First Exhibition Coal Mine.

  • (DE) Hessisches Braunkohle Bergbaumuseum

    Website van het Hessisches Braunkohle Bergbaumuseum, waarin ook de geschiedenis van de bruinkoolindustrie belicht wordt. Tegenwoordig is er ook een milieubehoudcentrum ingericht waar de bezoeker kan ontdekken hoe uit oude dagbouwgebieden weer natuur gevormd kan worden. 

  • Mijnbouw voor kinderen

  • Basislink

    Website van Basislink (beheerd door Ton Groeneweg). Geeft basisschoolleerlingen een overzicht van interessante links over de onderwerpen mijnbouw en industrie.

  • Kinderen webhotel

    Website van Wim Schoenmaekers. Biedt kinderen informatie over mijnbouw.

  • Max de Mol in de Mijn

    Kijk bij de rubriek 'multimedia' Op de Duitse website Deutsche Steinkohle AG staat een heel leuke online game voor kinderen. Max de mol heeft licht nodig om te kunnen lezen. De speler kan Max daarbij helpen door zoveel mogelijk steenkolen te verzamelen in de mijn! Veel speelplezier!

  • Spreekbeurt

    Website waar mensen spreekbeurten kunnen downloaden en online beschikbaar kunnen stellen aan anderen. Deze site bevat een spreekbeurt over de mijnen, geschreven door Anne, een meisje wiens overgrootvader is overleden aan de gevolgen van silicose. Deze spreekbeurt gaat met name over de gevaarlijke aspecten van de mijnbouw.

  • Vereniging Mergel.nu

    Een website om leerlingen en alle andere geinteresseerden kennis te laten nemen van het ontstaan van mergel, vuursteen en carboon en de teopassingen ervan voor de mens.

  • Verhaal over Kaspar de mijngeest

    Website van Stichting Beleven. Hierop vindt u in de Wereld volsverhalen Almanak het verhaal over Kaspar de mijngeest. Auteur van dit verhaal is de Hoensbroekse Pierre Heijboer.

  • Overige

  • Café de Mijnen

    Website van het cafe van de familie Boerma uit Aalsmeer (het cafe bevindt zich in het Boerma Instituut (International Floral Design School Holland). De familie Boerma is afkomstig uit Zuid-Limburg en heeft een binding met het mijnverleden van die regio. Ze hebben gepoogd in hun cafe een mijngang na te bouwen met behulp van authentieke mijnbouwattributen.

  • Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij

    Website van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij die informatie geeft over de miljoenenlijn.

  • Curver plastics

    Na aankondiging van de mijnsluiting bouwde de firma Curver uit Rijen ism DSM een productie-eenheid in Brunssum. DSM nam aandelen van het bedrijf Curver over. Leon Hendrix onderhoudt een website met vele weetjes over dit in 2001 in Brunssum gesloten bedrijf.

  • Onderzoek en archieven mijnbouw

  • Institute Europa Subterranea

    Het Institute Europa Subterranea is opgericht in 2007 en richt zich op archeologische mijnhistorie. Het instituut is een overkoepelend netwerk voor historici en archeologen uit heel Europa.

  • Internationaal instituut voor Sociale Geschiedenis

    Website van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Bevat een uitgebreid archief over Joop den Uyl, de toenmalige minister van Economische Zaken die de mijnsluiting in 1965 aankondigde.

  • Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

    Website van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hier vindt men een uitgebreid overzicht van alle lopende en afgesloten onderzoeksprojecten/programma's die de thema's mijnbouw of delfstofwinning als onderwerp hebben. Bevat ook een overzicht van de onderzoekers die hierbij betrokken zijn (geweest).

  • Nationaal Archief

    Website van het Nationaal Archief. Onder de categorie Plaatsen met een verleden vindt men een kort artikeltje over De sluiting van de laatste mijn (31 december 1974). Zie ook de Beeldbank van het Nationaal Archief.

  • Regionaal Historisch Centrum Limburg

    Het Regionaal Historisch Centrum Limburg heeft de archieven systematisch geordend. U vindt een serie mijnarchieven. Zo is er een rijke collectie rond de Oranje Nassau Mijnen en het Staatstoezicht op de Mijnen. Sinds 2008 is het Sociaal Historisch Centrum Limburg in het gebouw van de RHCL gevestigd. Archieven van de Laura en Willem Sophie zijn er te vinden. De archieven zijn goed beschreven en makkelijk te vinden.

  • Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

    Het SHCL is een studie- en documentatiecentrum voor de geschiedenis van (Nederlands) Limburg. Het SHCL herbergt archieven en documentatie, een bibliotheek en een wetenschappelijke onderzoeksafdeling.

  • Technische Aardwetenschappen TU Delft

    Website van de WO Bachelor Technische Aardwetenschappen aan de Technische Universiteit in Delft. Hier worden nog steeds studenten opgeleid om later werkzaam te worden in de mijnbouw.

  • Rijckheyt- Centrum voor Regionale Geschiedenis

    Het Stadsarchief Heerlen, sinds 1924 gemeentearchief van Heerlen, is met ingang van april 2006 Rijckheyt geworden. Zij is het gemeentearchief voor Brunssum, Heerlen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal en Gulpen-Wittem.

  • Land van Herle

    Wie alles wil weten over de geschiedenis van oostelijk Zuid-Limburg vindt vier maal per jaar op ca 32 pagina's artikelen over de meest boeiende onderwerpen uit het bewogen verleden van de streek.

    Alle aspecten van de geschiedenis komen aan bod: oudheidkunde, archeologie, kerk-, sociale en economische geschiedenis, mijnbouw en industrie, cultuur, rechtsgeschiedenis, onderwijs, plaatsnamen, bekende personen, genealogie, monumenten, architectuur, volkskundige onderwerpen en boekbesprekingen.`