4 februari 2018

Barbara centraal in film en collectie

Barbara centraal in film en collectieDeel van de filmposter Barbara. Foto Submedia

Op zondag 4 februari 2018 presenteert Continium discovery center een eenmalig mijnbouwarrangement met de vertoning van de film ‘Barbara’ van regisseur Mark Handels (Kerkrade, 1984) en een toelichting op de mijnbouwcollectie van Continium door historicus dr. Serge Langeweg. Het arrangement begint om 14.00 uur met het bekijken van de film ‘Barbara’ in de filmtheaterzaal in Columbus earth center. Regisseur Mark Handels is aanwezig om toe te lichten hoe de film tot stand is gekomen en vragen te beantwoorden.

Na de film en de mogelijkheid tot het stellen van vragen gaat het arrangement verder in de Hall of Fame van Continium, die een grote collectie mijnbouwobjecten herbergt. Historicus Serge Langeweg van Continium vertelt aan de hand van de objecten meer over het mijnbouwverleden van de regio. Voor deelname aan het arrangement is een entreeticket voor Continium nodig (online uw ticket kopen: € 11,-, dagkassa: € 12,-), hierbij is het filmticket inbegrepen. Met het ticket kan Continium de gehele dag bezocht worden. Vooraf aanmelden is gewenst middels een e-mail naar: tussenkoelenkunst@continium.nl.

De film ‘Barbara’ is het regiedebuut van de in Kerkrade geboren Mark Handels. Op 22 december 2017 is de film in Heerlen in première gegaan. De korte dramafilm speelt zich af in de jaren ’50 van de vorige eeuw en verhaalt over de angsten die de vrouwen van mijnwerkers uitstonden om hun mannen diep onder de grond en over de kameraadschap van de koempels in de mijnen. Centraal staat het huwelijk van de jonge mijnwerker Sjef en zijn zwangere vrouw Maria. Een andere glansrol is weggelegd voor de heilige Barbara, patroonheilige van ondergrondse mijnwerkers.
De heilige Barbara is ook veelvuldig terug te vinden in de collectie steenkolenmijnbouw van Continium. Op schilderijen, gedenkborden en beelden wordt de heilige afgebeeld. Voordat de mijnwerkers ondergronds gingen, deden ze vaak een schietgebedje bij een beeltenis van Barbara met het verzoek hen weer veilig boven te brengen na afloop van hun dienst.

Serge Langeweg, historicus gepromoveerd op het proefschrift Mijnbouw en arbeidsmarkt in Limburg, vertelt in zijn toelichting meer over de rol van Barbara en het leven van mijnwerkers ondergronds. Hij illustreert zijn verhaal met objecten uit de collectie van Continium, die in de Hall of Fame te zien zijn.

  • Agenda
  • 21 januari 2018
  • door Continium, Carola van 't Hof

Bekijk ook...

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht

  • artikel
  • 7 januari 2019
De kiebel

De kiebel

  • foto
  • 15 juni 2017
De kiebel

De kiebel

  • foto
  • 15 juni 2017