14 september t/m 3 februari

"Goudklompjes" vertellen het verhaal van Heerlen

"Goudklompjes" vertellen het verhaal van Heerlen

De geschiedenis van Heerlen is een bijzonder verhaal. De eerste tastbare bewijzen van het bestaan van Heerlen stammen uit de prehistorie en zijn al bijna 5000 jaar oud. Historisch Goud, de culturele erfgoedinstelling van Heerlen bestaande uit Thermenmuseum, Kasteel Hoensbroek en Rijckheyt heeft in zijn collecties bijzondere voorwerpen en archiefstukken uit die vijf millennia van de Heerlense geschiedenis. Deze zijn bijna nooit te zien in de bestaande presentaties: hoog tijd dus om ze uit de depots te halen en er een speciale tentoonstelling aan te wijden.

De tentoonstelling 'Goudklompjes' toont bijzondere collectiestukken die elk op unieke wijze getuigen van een stukje rijke Heerlense stadsgeschiedenis. 'Goudklompjes' wordt gepresenteerd in de tijdlijn van het Verhaal van Heerlen en is vanaf  14 september te zien in het Thermenmuseum. Grijp deze kans om de verborgen schatten uit de collecties van Historisch Goud te bewonderen!

Iedere maand een topstuk
Iedere maand  staat één topstuk uit de collectie centraal. Zo zijn er telkens nieuwe pronkstukken te zien. In september is het topstuk een bijzondere muntvondst uit de 15e en 16e eeuw. Deze spectaculaire muntvondst bestaat uit 184 zilveren munten en 7 gouden munten, waaronder een stuiver van Vlaanderen van Karel V. Een schat van ongekende waarde. Deze munten worden in september extra belicht. Wilt u weten welk topstuk de volgende maand bijzondere aandacht krijgt, houdt dan onze website in de gaten.

Vanaf 8 oktober kunt u bij Historisch Goud deelnemen aan de cursus Regionale geschiedbeoefening, waarin u kunt kennismaken met de geschiedenis van oostelijk Zuid-Limburg en Heerlen.  De cursus bestaat uit theoretische informatie en enkele praktijklessen waarin u leert onderzoek doen naar de geschiedenis van de regio of van uw  familiegeschiedenis. Klik hier voor meer informatie over deze cursus.

Leuke activiteiten tijdens vakanties
Rondom de tentoonstelling 'Goudklompjes' worden tal van leuke activiteiten georganiseerd. In de herfst- en kerstvakantie kan iedereen, jong en oud, tijdens openingstijden van het Thermenmuseum deelnemen aan de oude spelen. Ook zijn er open archiefdagen met een rondleiding door de depots, zijn er workshops mozaïek maken en kalligrafie/schrijven, een boekenmarkt, een spreekuur familiegeschiedenis en interessante stadswandelingen. Houdt u deze website in de gaten voor het complete vakantieprogramma.

De "Goudklompjes" zijn te zien in het Thermenmuseum tijdens de reguliere openingstijden van het Thermenmuseum.

Voor meer informatie kunt u gaan naar

www.thermenmuseum.nl

www.rijckheyt.nl

  • Agenda
  • 12 september 2012
  • door Clara Zijlstra

Bekijk ook...