18 december 2011

Koempelmis slachtoffers Oranje Nassau IV

Koempelmis slachtoffers Oranje Nassau IV

Misintentie voor verongelukte mijnwerkers en hun nabestaanden van de Oranje Nassaumijn IV.
Zondag 18 december 2011 gedenken wij alle verongelukte mijnwerkers, 27 onder -en 3 bovengronds van de Mijn Oranje Nassau IV zetel Heksenberg en bidden voor hun nabestaanden. Ook mogen wij de slachtoffers van de overige mijnen en degenen die overleden zijn aan de gevolgen van de beroepsziekte - stoflongen en asbest- of die daar nu nog aan lijden niet vergeten. 

Laat ook hen die dit gevaarlijke beroep nu nog uitoefenen gezond en wel huiswaarts keren. De slachtoffers zien wij niet maar zij zijn wel onder ons. U bent iedere derde zondag van de maand welkom. Voor de kleintjes is er een zakje steenkool. De Heilige Mis wordt muzikaal opgeluisterd door het City koor uit Heerlen onder leiding van Fer Heidendael .

 

Op 14 december 1962 verloren op de Grube Adolf in Merkstein acht mijnwerkers het leven als gevolg van een mijngasontploffing. Deze slachtoffers worden ook herdacht.

U voelt ook de sfeer van het mijnwerkersleven. Begin en einde van de Heilige Mis wordt twee maal vier en vier geseind met de bel. Dit betekent ondergronds eveneens het begin en einde van de dienst. Tijdens het evangelie wordt de benzinelamp in de rechter hand omhoog gehouden. Ondergronds werd zo het gevaarlijke mijngas gemeten. De collectanten gebruiken als schaal de (mijnwerkers)pet.

Mijnbouw Wim

Praktische informatie: Beersdalweg 64, Heerlen

  • Agenda
  • 25 november 2011
  • door Clara Zijlstra

Bekijk ook...

Koempelmis mijn Willem-Sophia

Koempelmis mijn Willem-Sophia

  • agenda
  • 17 november 2019