20 juni 2013

Militairen in de Mijnstreek, documentaire

Militairen in de Mijnstreek, documentaire

Frederieke Jochems nam als jong volwassene afscheid van Brunssum, maar ongelukkige gebeurtenissen deden haar steeds weer terugkeren, zoals het in vlammen opgaan van het huis. In de documentaire zoekt ze naar de band die ze heeft met deze plek. Ze vertrekt vanuit haar persoonlijke verhaal en verkent de wereld van de militairen en de lotgevallen van de oud-mijnwerkers. 

Ze vangt ze op momenten dat die werelden spaarzaam samenkomen. Maar ze toont ook hun wederzijdse geïsoleerdheid. Je voelt duidelijk het verschil in de werelden van de militairen en de lokale bevolking. Het is het verschil in ergens geaard zijn en ergens een opdracht vervullen.

Een documentaire waarin Jochems de lokale mijngeschiedenis en de mondiaal georiënteerde militaire wereld verweeft vanuit een persoonlijke invalshoek, met tot slot een opmerkelijke spijtoptant.

L1 heeft de opdracht voor deze documentaire kunnen geven dankzij financiële steun van het Mediafonds. Duiding en diepgang spelen een belangrijke rol in de redactionele keuzes van L1. Daarom heeft L1 de serie Limburg Doc in het leven geroepen.

Militairen in de Mijnstreek wordt uitgezonden op donderdag 20 juni om 19:00 uur en zondag 23 juni om 20:30 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van L1

  • Agenda
  • 30 mei 2013
  • door Clara Zijlstra

Bekijk ook...