12 juni 2013

Militairen in de Mijnstreek, première

Militairen in de Mijnstreek, premièreFoto Lumière/ Cor van den Brand

Frederieke Jochems groeide op naast de Staatsmijn Hendrik. Zij keerde terug en maakte een film over militairen in de mijnstreek. Op 12 juni is de première in Filmhuis Lumière in Maastricht.

De documentaire MILITAIREN IN DE MIJNSTREEK weeft het persoonlijke verhaal van filmmaker Frederieke Jochem met het verhaal van de militairen gestationeerd in het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum en de mijnwerkers die er vroeger actief waren. Frederieke Jochems is na afloop van de voorstelling aanwezig om vragen te beantwoorden uit het publiek.

Een markante boom is het enige wat nog rest na de brand van haar ouderlijk huis in Brunssum. Documentairemaakster  Frederieke  Jochems keert terug naar de plek waar zij opgroeide.

Het karakteristieke huis met rieten dak uit haar jeugd stond ooit naast het hek van een vroegere Staatsmijn. Nu, ruim 40 jaar na de mijnsluiting, zit op dezelfde plek het Joint Forces Command Headquarters Brunssum. Een bijzondere plek. Daar waar duizenden mijnwerkers jarenlang het zwarte goud aan de oppervlakte wisten te brengen, werken nu militairen uit 28 landen.

Frederieke Jochems nam als jong volwassene afscheid van Brunssum. In de documentaire zoekt ze naar de band die ze heeft met deze plek. Ze vertrekt vanuit haar persoonlijke verhaal en verkent de wereld van de militairen en de lotgevallen van de oud-mijnwerkers. Ze vangt ze op momenten dat die werelden spaarzaam samenkomen. Maar ze toont ook hun wederzijdse geïsoleerdheid. Je voelt duidelijk het verschil in de werelden van de militairen en de lokale bevolking. Het is het verschil in ergens geaard zijn en ergens een opdracht vervullen.

Op 20 juni zal de film ook op L1 vertoond worden.

Filmhuis Lumière>

  • Agenda
  • 2 juni 2013
  • door Nico Zijlstra

Bekijk ook...