26 november 2017

Onderhuids van Jo Braeken

Onderhuids van Jo BraekenAffiche Onderhuids. Toneelgroep Triekeltrak

Toneelgroep Triekeltrak speelt drie keer het toneelstuk Onderhuids van Jo Braeken. Het is een kritisch stuk over het leven van mijnwerker Zef. De matinee van 26 november begint om 14:30u in het Juphuis, Schandelerstraat 81 Heerlen.

'Onderhuids' vertelt het verhaal van hoofdpersoon Zef. Een ad rem-me oud-mijnwerker die vol woordspelingen zit. Daarnaast een echte socialist die het nooit verder heeft: gebracht dan de kolen. Hij woont in bij zijn dochter en schoonzoon, met wie hij een haat-liefdeverhouding heeft. Een paar keer per jaar slaat bij Zef het humeur om. Hij wordt kribbig. Zef trekt al jaren met één been, maar waardoor dat gekomen is, vertelt hij niet.  Als hij er op een dag achter komt dat de vader van zijn schoonzoon de oud-mijnwerker Joep is, ontspint zich een mooi en spannend verhaal.

Is Zef niet eigenlijk Jo's vader? "Een beetje wel", vertelt Joa lachend. "Maar zeker ook een beetje mezelf, vanwege het ad rem zijn, dat was mijn vader niet." Na even naden ken vervolgt hij zijn zin, "En ergens zit in Zef ook een stuk van die vervelende 'mijnwerkers' die bij al die openingen stonden', lacht hij. Toch vertelt 'Onderhuids’ in sommige lijnen het verhaal van Jo's jeugd en dat van zijn vader. "Mijn motto is: 'Echte vrienden bestaan niet, als het eropaan komt, kiest iedereen voor zichzelf'. Dat is door persoonlijke omstandigheden steeds zo gebleken."
De wrok jegens het mijnverleden loopt als een rode draad door het stuk. "Toen mijn vader werd gekeurd had hij '37 procent stof in de longen. Er kwam een regeling waar mensen met '33 procent of hoger gebruik van mochten maken. Mijn vader werd toen opnieuw gekeurd. Wat denk je? Hij had ineens nog maar 31 procent stof."
Ondanks de rauwe randjes in het verhaal is het een blijspel. 'Uiteraard zit er veel humor in het verhaal. Ik had her gevoel dat ik het moest schrijven. Voor mijn vader.' Zo is 'Onderhuids' een mooi eerbetoon aan zijn vader geworden.
'Onderhuids' gaat zaterdag 25 november in première in het Juphuis in Schandelen en is daar ook op zondagmiddag te bewonderen. Op zaterdag 16 december speelt Triekeltrak in het oude It’s-gebouw aan de Geleenstraat in Heerlen Kaarten zijn op de avond verkrijgbaar.Onderhuids van Jo BraekenAffiche Onderhuids. Toneelgroep Triekeltrak

De tekst is van Paul Dolhain, gepubliceerd in VIA Heerlen van 22 november 2017.

  • Agenda
  • 22 november 2017
  • door Nico Zijlstra

Bekijk ook...

Fietsen: Coal Mine Re-cycling

Fietsen: Coal Mine Re-cycling

  • artikel
  • 10 april 2019