11 oktober 2018

Parkstad in opstand

Parkstad in opstandFoto SHCL

Drieluik: over stil verzet tijdens WOII, ex-mijnwerkers en huisvrouwen op de barricade en opstand in tijden van afbraak van historisch Heerlen.
De vraag of inwoners van de Parkstad eigenzinnig zijn, is trappen tegen een open deur: uiteraard. De vraag of inwoners van deze streek in opstand durven komen wanneer het nodig is, geeft al  meer stof tot denken. De recente geschiedenis lijkt dat vaak met een ‘ja’ te beantwoorden, maar er is ook twijfel. Want nergens in Limburg was het netwerk van onderduikadressen tijdens de oorlog zo dicht als in de Oostelijke mijnstreek. Maar Heerlen was óók de enige plaats met een NSB-winkeltje waar Nationaal Socialistische kopstukken graag rondparadeerden onder de nodige belangstelling.

Zo’n 4000 huisvrouwen en voormalige mijnwerkers togen in 1975 met bussen naar Den Haag om op te komen voor behoud van hun pensioen. Toch was het tij van economische terugval voor veel voormalige mijnwerkersfamilies niet meer te keren. Elk sloop- en nieuwbouwproject in Heerlen heeft daarnaast op de nodige weerstand mogen rekenen (denk aan de sloop van de Nieuwe Nor) - toch slingerde de sloopkogel lustig in het rond en vloeide het beton rijkelijk.

Terugkijkend met filmbeelden, ooggetuigen en historici, nemen we deze avond opstandige Parkstedelingen en hun acties onder de loep!

Kaarten verkrijgbaar bij Parkstad Limburg Theaters

Deze avond wordt georganiseerd door Historisch Goud, SCHUNCK* en Parkstad Limburg Theaters

  • Agenda
  • 28 mei 2018
  • door Parkstad Limburg Theaters

Bekijk ook...

Fietsen: Coal Mine Re-cycling

Fietsen: Coal Mine Re-cycling

  • artikel
  • 10 april 2019
Lezing: Applaus voor een Requiem

Lezing: Applaus voor een Requiem

  • agenda
  • 18 januari 2019