29 november

Pop-up Migratiemuseum gaat open

Pop-up Migratiemuseum gaat openImmigrantenfamilie Gricar was thuis in Joegoslavië

Op 29 november 2018 opent op Maanplein 52 in Heerlen het pop-up Migratiemuseum Heerlen: een presentatie- en ontmoetingsplek om het verleden en de actualiteit van (mijn)migratie te tonen, te delen en te bespreken.
Parkstad Limburg heeft een rijke geschiedenis van migratie en instroom van mijnwerkers en hun gezinnen uit onder andere Polen, Slovenië, Italië en Marokko. Die geschiedenis is hier en in de rest van het land weinig bekend. Daarom het initiatief voor een tijdelijk museum over het ontstaan van de eerste multiculturele samenleving van Limburg ten tijde van de mijnen. Samen met de mensen over wie het gaat. Op zoek naar de veerkracht van toen.

Het museum is onderdeel van het project ‘Niet Bang Zijn’ en start met een tentoonstelling die gedurende drie maanden verder zal groeien door de inbreng van nieuwe verhalen, herinneringen en objecten. Iedereen die zich betrokken voelt bij het thema ‘migratie toen en nu’ kan een bijdrage leveren.

Programmering 

Van november tot en met februari vinden er debatten, filmvertoningen en workshops plaats. Hiervoor zoeken we actief de samenwerking met bewoners en ondernemers in de nabije omgeving.
Onderzoek
Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zal sociologe Eva Mos (verbonden aan de afdeling sociologie aan de UvA) onderzoek doen naar de herkomst en betekenis van de term ‘koempelmentaliteit’ als strategie van onderlinge saamhorigheid, ook wel bonding en bridging genoemd, en wat deze term betekent in het nu. Bonding verwijst naar verbindingen binnen een groep tussen mensen die elkaar herkennen; bridging verwijst naar het slaan van bruggen met anderen tussen mensen die van elkaar verschillen. De resultaten van het onderzoek worden besproken in het Migratiemuseum.


Het pop-up Migratiemuseum Heerlen opent van 29 november 2018 tot en met februari 2019 op het Maanplein 52. Voor de programmering zoekt het museum actief de samenwerking met bewoners en ondernemers in de buurt. Het tijdelijke museum maakt deel uit van het erfgoedfestival Bovengronds.
Niet Bang Zijn’ is een initiatief van Milena Mulders (zelf nakomeling van een Sloveense mijnwerker en auteur van het boek ‘Met de buik het brood achterna; Mijn Sloveense geschiedenis’) in samenwerking met Continium Discovery Center en het Nederlands Mijnmuseum. De titel van het project is ontleend aan een lichtkunstwerk van Thierry van Raaij.

Pop-up Migratiemuseum gaat openFoto: Pop-up Migratiemuseum Heerlen

Het pop-up Migratiemuseum Heerlen opent van 29 november 2018 tot en met februari 2019 op het Maanplein 52 te Heerlen

https://migratiemuseumheerlen.nl

  • Agenda
  • 20 november 2018
  • door Milena Mulders

Bekijk ook...

Een nieuwe toekomst, een goed bestaan

Een nieuwe toekomst, een goed bestaan

  • artikel
  • 21 augustus 2015