"Aan de edele Hoof-direksie"

"Aan de edele Hoof-direksie"

Een brief uit de goeie ouwe tijd van 1929. Bij de opruimingswerkzaamheden op een van de kantoren van de Staatsmijn Maurits te Geleen kwam onderstaand schrijven bijna in de prullenmand terecht. Van bevriende zijde ontvingen wij deze ter publicatie. Deze aandoenlijke brief van een vader aan de Hoofd Direktie van de Staatsmijnen geeft aan hoezeer zijn zoon om een baan verlegen zat. De economische depressie in de VS raakte ook Europa, de Nederlandse economie was in die jaren aan het krimpen. De uiteindelijke crisis begon in 1933, en duurde tot 1936. Pas na de oorlog groeide de economie weer. Uit de brief valt op te maken dat de jongen een lichamelijke beperking heeft, een been is langer dan het ander. Of de jongen daadwerkelijk een baantje heeft gekregen, valt te betwijfelen. 

Schilvent, den 18e september 1929

Aan de edele Hoof-direksie van der Staat te Heerlen.

Ik neem de pen op om u te schrijven over mijn zoon Allewies, geboren den 21e juli 1914 die nu 15 jaar geworden is. Ik haal nu al meer dan negen jaar de slam bij u op de koel, waarvoor ik altijd veel propeganda in de boerenbond heb gemaakt. Reden waarom ik nu kom vragen een tegenplezier ten een baantje voor Allewies op kantoor bijvoorbeeld om met de fiets te varen. Allewies heeft het ene been korter dan het andere omdat het links langer is, maar doet em niks. Ook ben ik niet ongenegen af en toe een pondje boerenvleesch aan u edele Hoof-direksie in de vingers te stoppen of krepjes. Als u wacht tot na de slach kunt u ook nog zwarte frens of balkenbrei krijgen of een zak terf voor de kippen komt mij ook niet op aan in de hoop dat u derzelfders hebt.

Kristien wat mijn vrouw is waarmee ik getrouwt ben, is ook niet beroerd om een handje te helpen met middagkoken wanneer u nog eens een bruiloft heeft of zoo, dat kan ze perfekt. Vraag dat maar eens aan mijn naaste naber Kallen, waar ze ook geholpen heeft toen die moest bevallen, waar die nu nog altijd op stuit. Laat u zich maar eens swelmenkes met uien van haar maken, prima, dat wil ik minzaam aanbevelen aan edele Hoof-direksie. Als u maar op tijd schrijf kan ze zich helemaal wassen met groene zeep in de keuken als de kinderen naar bed zijn en de twee bonte scholken met bloemen stieven. Die staan haar prima, en bruikt dan voor niemand uit de weg te gaan, wat u zult zien als Kristien bij u komt. Neem het maar niet genau met Allewies, hij is werke gewent. Bent u eens allebei weg met de edele Madam of de maag zou krank zijn, dan laat hem maar eens op de villa op de edele Jonkfer passen.

Edele Hoof-direksie u bruikt niet bang te zijn dat het wat wordt met die twee want de jongen weet nog niks wat u kunt zien dat hij zich door Kristien laat wassen. Ik zal hem nog eens zeggen dat hij zich een meisje uit dezelfde stand trouwt, dat is voor allebei het beste vindt u ook niet edele Hoof-direksie. Dan kan hij ook nog de edele schoenen wieksen van u en de Madam en de Jonkfer en hout hauwe.

Ook bruikt u niet bang te zijn voor de goede opvoeding van Allewies. Alleen wanneer u kappes hebt bij het middageten, dat stoot em op maar dat is geen rupsen. Dat komt van soarbrennen op de maag. Als het zoo is dat hij moet komen oppassen zal Kristien hem een paar zuivere zokken meegeven, onder ons gezegd en gezwegen, hij transporteert een beetje met de zolen van de voeten, met permissie. Zet em maar aan het werk dat is goed voor jonge mensen waar nog geen peerd is van kapot gegaan en wat gezond is.

Nou edele Hoof-direksie ik wil erg hopen dat dat nu in orde komt met em, dan kom ik ook altijd de slam bij u op de koel halen en zal ook nog dringend en extra propaganda maken in de boerenbond van Schilvent.

Hoogachtend Frens Vendeldrager van de schutterie – vast op de stang, klektant met de klingelbuul mansluizij

P.S. Ook duizend groeten van Kristien waarmee ik getrouwt ben, denk edele Hoof-direksie dat u op tijd schrijft als ze moet kome koken.
P.S. U bruikt niet te schrijven. Ik kom volgende week weer slam halen. Staat u maar aan de poort als ik kom.

Afbeelding komt van het fotoarchief Shorpy: Een jonge mijnwerker, dit is niet Allewies uit de brief

  • Artikel
  • 22 mei 2012
  • door Clara Zijlstra

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht

  • artikel
  • 7 januari 2019