Albert de Jaeger, Gedenkpenning Oranje-Nassau mijnen (1958)

Albert de Jaeger, Gedenkpenning Oranje-Nassau mijnen (1958)Gedenkpenning ON mijnen (1958) Foto Continium

Het Franse De Wendel-concern, eigenaar van de Oranje-Nassau Mijnen, liet in 1958 een gedenkpenning slaan. De reden? Het was op de kop af een halve eeuw geleden dat het concern de Heerlense kolenmijn had verworven. In 1908 nam De Wendel de aandelen over van de familie Honigmann, die de Oranje-Nassau Mijnen in 1893 had opgericht.

Het De Wendel-concern had zijn hoofdzetel in Parijs en bezat staalfabrieken en steenkolenmijnen in Lotharingen. Voor zijn staalfabrieken had De Wendel veel cokeskolen nodig, maar daaraan was er een tekort. Met de overname van de Oranje-Nassau Mijnen hoopte De Wendel voor een belangrijk deel te kunnen voorzien in de behoefte aan cokeskolen. Na 1908 breidde de nieuwe eigenaar de Oranje-Nassau Mijnen dan ook uit met twee nieuwe ontginningszetels: de ON III in Heerlerheide en de ON IV op de Heksenberg (Heerlen). De verwachtingen kwamen echter niet uit. De kolenlagen in Heerlen bleken vooral huisbrandkolen te bevatten en niet de verwachte cokeskolen. Desondanks zouden de Oranje-Nassau Mijnen tot de sluiting in de eerste helft van de jaren 1970 in handen blijven van het De Wendel-concern.

Centraal op de voorzijde van de penning is Sint-Barbara afgebeeld, de patroonheilige van de mijnwerkers. Barbara spreidt haar mantel beschermend uit over de schachtbokken en koeltorens van het mijnbedrijf. Het attribuut van Barbara, de toren waarin ze volgens haar legende was opgesloten, komt terug in de kraag van de mantel. Bij haar voeten bevinden zich de gemeentewapens van Heerlen en Schaesberg, de gemeenten waar de vier Oranje-Nassau Mijnen waren gevestigd.
Op de keerzijde van de penning herkennen we de bovengrondse installaties en gebouwen van de Oranje-Nassau Mijn I in Heerlen, waaronder het oude en nieuwe hoofdkantoor en het entree-, annex badgebouw. Achter een mijnlamp is een wimpel gedrapeerd, waarop de letters ON (Oranje-Nassau) prijken.
De penning is door de ontwerper gesigneerd: Albert de Jaeger.

Albert de Jaeger (Roubaix 1908-Parijs 1992) was een veelgevraagd medailleur en beeldhouwer, die zijn opleiding had genoten aan de Parijse Ecole nationale des arts décoratifs en Ecole nationale supérieur des beaux-arts. In 1935 won hij de Prix de Rome, een prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.
De Jaeger ontwierp gedenkpenningen voor tal van gelegenheden en beroemdheden. Zo verschenen er naar zijn ontwerp gedenkpenningen bij de dood van de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963 en bij het overlijden van generaal Charles de Gaulle (1970), oud-president van Frankrijk. Tot de feestelijke gebeurtenissen waarbij een gedenkpenning van De Jaeger verscheen, behoort het huwelijk van prins Rainier III van Monaco met de Amerikaanse actrice Grace Kelly in 1956.
Het De Wendel-concern deed vaker zaken met De Jaeger. De kunstenaar ontwierp ook borstbeelden van Henri Paul François en Maurice de Wendel, twee telgen uit de familie die het concern groot had gemaakt.

Albert de Jaeger, Gedenkpenning Oranje-Nassau mijnen (1958)Gedenkpenning ON mijnen keerzijde. Foto Continium Albert de Jaeger, Gedenkpenning Oranje-Nassau mijnen (1958)Gedenkpenning ON mijnen voorzijde. Foto Continium

Gedenkpenning Oranje-Nassau Mijnen
Albert de Jaeger, brons (1958)
Collectie Continium Discovery Center Kerkrade 058590
(diameter: 11,5 cm; gewicht 503 gram)
Object van de maand maart 2013

Serge Langeweg
Discovery Center Continium Kerkrade
februari 2013

Bronnen:
Jan Peet en Willibrord Rutten. Oranje-Nassau Mijnen. Een pionier in de Nederlandse steenkolenmijnbouw 1893-1974 (Zwolle 2009)
www.artmedals.net/other/albertdejaeger.htm

  • Artikel
  • 1 maart 2013
  • door Serge Langeweg

1 reactie(s)


Reacties

Van Willibrord Rutten, hoofd

Van Willibrord Rutten, hoofd onderzoek van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en een van de auteurs van de bedrijfsgeschiedenis van de Oranje-Nassau Mijnen die in 2009 verscheen, ontving de redactie een aanvulling op de tekst over de gedenkpenning. Uit een dossier in het bedrijfsarchief van de Oranje-Nassau Mijnen blijkt dat de penning pas door Albert de Jaeger werd vervaardigd in 1962, dus vier jaar na het gedenkjaar. De oplage bedroeg 100 exemplaren. Begin 1963 werden de penningen uitgereikt aan commissarissen, (oud-)directeuren en hoge beambten van de ON, representanten van het openbaar bestuur, het corps diplomatique, Staatstoezicht op de Mijnen en enkele grote klanten.

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...