'Betriebsführer' Maurits ontvlucht interneringskamp

'Betriebsführer' Maurits ontvlucht interneringskampON III in Heerlerheide, foto Rijckheyt

Hoofdopzichter Frans Reckert van de Oranje-Nassau III had al geen goede naam aan het eind van de jaren dertig. In de oorlog werd deze fanatieke nazi benoemd tot 'Betriebsführer' van de Staatsmijn Maurits. In de chaos van de bevrijding wist hij zich uit de voeten te maken, maar werd opgepakt en in het interneringskanp Eschenderweg geplaatst. Daaruit verdween hij plotseling.

Na de bevrijding van Heerlen door Amerikaanse militairen in september 1944 werden tal van – al dan niet vermeende – N.S.B.’ers en andere collaborateurs opgepakt. In afwachting van hun verhoor en berechting werden arrestanten in de kelder van het gemeentehuis gedetineerd.
Naderhand werden zij ook in een speciaal interneringskamp aan de Esschenderweg te Heerlen (Eikenderveld) gevangengezet, in de buurt van de mijn Oranje Nassau I. Het bewaringskamp betrof enkele gebouwen en terreinen van de Centrale Werkplaats voor Jeugdige Werklozen. Deze werkplaats was voordien een fabriek geweest van de Nederlandse Maatschappij tot het verrichten van Mijnbouwkundige Werken.
In het bewaringkamp werden zowel mannen als vrouwen geïnterneerd. Familieleden, vrienden en kennissen bezorgden hen voedsel, kleding en andere goederen, hetgeen op een gegeven moment ten strengste verboden werd. Het kamp werd beveiligd door enkele tientallen bewakers; een peloton van voormalige leden van de Ordedienst (O.D.). Van maart 1945 tot mei 1946 was politieambtenaar M. Simons commandant van het kamp. Ook zijn collega M.M. Balemans was bepaalde tijd kampcommandant.
'Betriebsführer' Maurits ontvlucht interneringskampLimburgs Dagblad, 19 november 1945Verschillende werknemers van mijnbedrijven waren in Kamp Esschenderweg geïnterneerd. Onder meer Frans Reckert, een fanatieke Nazi. Reckert was voormalig hoofdopzichter van O.N. III (Heerlerheide). Tijdens W.O. II was hij bedrijfsleider op de Staatsmijn Maurits te Lutterade-Geleen. Reckert woonde in de wijk Rennemig te Heerlerheide. Ook enkele van zijn familieleden woonden in Heerlerheide. Ook zij waren lid van de nazipartij (N.S.D.A.P.). Zij verspreidden niet alleen allerlei nazicirculaires, maar hesen ook de nazivlag tijdens de verjaardag van Hitler op 20 april. Hoofdopzichter Reckert zou zelfs de euvele moed hebben gehad ondergeschikte mijnwerkers opdracht te geven om houten vlaggenstokken te maken.            
Als hoofdopzichter deelde Reckert volgens ‘Nazirecept’ de lakens uit. Hij schreeuwde en dreigde voortdurend: “Du dummer fieser Holländer. Am 15sten hangst Du aufs Brett.” Door veel mijnwerkers werd hij als een ‘dictator in miniformaat’ beschouwd. Hij schuwde het absoluut niet hem onwelgevallige mijnarbeiders te (laten) ontslaan. Zijn internering ervoeren velen als genoegdoening en opluchting.  
In mei 1946 wist Reckert echter spoorloos uit het kamp te vluchten. Hij wist uit zijn cel te ontsnappen terwijl men op de hoogte was van zijn vluchtplannen. Zijn bewaker werd op staande voet ontslagen. Een grondig onderzoek werd ingesteld. Zonder resultaat. Reckert werd niet meer in zijn kraag gegrepen. Wellicht wist hij naar Duitsland te ontkomen.
Ofschoon het kamp aan de Esschenderweg geen slechte reputatie had vonden er ook wel eens misstanden plaats. Door bewakers werden geïnterneerden niet altijd even correct behandeld. Sommige bewakers lieten N.S.B.’ers in rondjes rennen totdat ze erbij neervielen. Buurtbewoners wisten een en ander gade te slaan.  
 


Bronnen
Onder meer: Limburgsch Dagblad d.d. 4 maart 1936, 14 mei 1938, 25 mei 1938, 16 april 1941, 30 september 1944, 17 oktober 1944, 19 november 1945, 29 mei 1946, 29 juni 1954, 14 april 1946. Deze kranten zijn te vinden op www.delpher.nl

Marcel Krutzen (Heerlen, 1959) is afgestudeerd pastoraal werker, leraar VO godsdienst en levensbeschouwing, en maatschappelijk werker. Sinds 1986 is hij als reclasseringswerker werkzaam in het arrondissement Maastricht. Marcel heeft grote belangstelling voor de geschiedenis van het reclasseringswezen in Nederland, Heerlen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de historie van de Zuid-Limburgse mijnbouw. Hij is lid van Heemkundevereniging Welten-Benzenrade en publiceert onder meer in MijnStreek en op DeMijnen.nl.

  • Artikel
  • 12 december 2018
  • door Marcel Krutzen

3 reactie(s)


Reacties

Is er iets meer bekend over

Is er iets meer bekend over Peter Anton Hubert Janssen.Geboren 31-07-1901 te Beegden. Hij woonde op de Pijnsweg samen met zijn vrouw Maria en vijf kinderen.

Hij is dodelijk verongelukt bij een auto ongeluk in buurt van Echt op 18 november 1946.De begrafenis met militaire eer heeft in Welten 21 november plaats gevonden.

P.A.H.Janssen was de chauffeur van Zef Ronden die hoofd was van beveiliging van de internerings kampen Limburg.

In zijn verzets -periode had Zef Ronden de bijnaam de Witte uit Sittard.

Zef Ronden [de Witte} is 8 dagen later in het ziekenhuis Roermond overleden aan zijn verwondingen.

Zef Ronden was een oom van mij en een broer van mijn vader.

De familie Ronden is op zoek de oorzaak van het ongeluk en de rol van beiden in het verzet.

De dochterTilla Simons en en de zoon Frits Janssen vinden dit onderzoek goed.

Met vriendelijke groet,

John Ronden

.

Uw verhaal is zeer

Uw verhaal is zeer intrigerend.
Ik heb eerder over de Joodse Dini Wolff in de Putstraat geschreven.
Wellicht heeft u meer informatie.
Zo ja, dan kunnen we er samen eens naar kijken. Een verhaal over De Witte uit Sittard? Interessant!
(ik ben schrijver)

Uw verhaal is zeer

Uw verhaal is zeer intrigerend.
Ik heb eerder over de Joodse Dini Wolff in de Putstraat geschreven.
Wellicht heeft u meer informatie.
Zo ja, dan kunnen we er samen eens naar kijken. Een verhaal over De Witte uit Sittard? Interessant!
(ik ben schrijver)

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.