Carlo Vedele, Sardijnse gastarbeider

Carlo Vedele, Sardijnse gastarbeiderCarlo Vedele. Foto privécollectie

Carolien Hartog stuurde ons een paar foto's van haar Sardijnse vader die op Staatsmijn Maurits werkte.

Carlo Vedele kwam zoals zo vele Sardijnen en andere Italianen naar Limburg om geld te verdienen voor zijn familie in het thuisland. Het zou anders aflopen.

Carlo Vedele werd op 7 november 1936 in Orgosolo op Sardinië geboren. Op 21-jarige leeftijd kwam hij naar Nederland om er in Staatsmijn Maurits te gaan werken. De Staatsmijnen hebben na de Tweede Wereldoorlog actief geworven onder Italiaanse arbeiders. De Italiaanse immigranten werden in deze tijd ondergebracht in het Gezellenhuis Lilbosch bij Echt. In diverse afleveringen van Steenkool in ons krantenarchief staan foto's van bezoekjes van de Italiaanse ambassadeur en de consul aan de landgenoten in Lilibosch.

Carolien Hartog schrijft dat haar vader als mijnwerker ondergronds ging op Staatsmijn Maurits. Tot zover niets bijzonders. Op de foto's zien we Carlo met vrienden in Lilbosch met een fles vermouth en natuurlijk de Vespa scooter, het symbool van Italië in die tijd.
Carlo Vedele, Sardijnse gastarbeiderCarlo Vedele, midden met hoed. Foto privécollectie
Carlo Vedele, Sardijnse gastarbeiderCarlo Vedele, achterop de Vespa met vrienden. Foto privécollectie

In 1958 leerde Carlo een Nederlands meisje kennen en beiden werden verliefd op elkaar. De pleegouders van het meisje waren tegen de verhouding, omdat Carlo 22 en hun pleegdochter pas 16 jaar was. Daarom konden ze elkaar alleen maar in het geheim ontmoeten. Totdat het meisje zwanger werd. De pleegouders besloten haar voor de deur te zetten. Ten einde raad besloot ze zich te melden bij het politiebureau in Echt.

Voor Carlo Vedele bleek dat enorme consequenties te hebben, omdat omgang met een 16-jarige als strafbaar werd aangemerkt. Carlo werd opgepakt en ondervraagd. Het gevolg was ontslag en Carlo Vedele werd als ongewenste vreemdeling het land uitgezet.

Voor zowel Carlo als zijn vriendin heeft deze gebeurtenis traumatische gevolgen gehad. Het contact werd afgebroken en Carlo wilde met Nederland en de moeder van Carolien geen contact meer hebben.

De sociale media maakten het mogelijk om familieleden van Carlo op te sporen, maar een rechtstreeks verzoek van de dochter om haar vader te mogen spreken werd afgewezen.

In oktober 2018 overleed Carlo Vedele. Carolien Hartog stuurde ons dit verhaal en de foto's van Lilbosch als een laatste eerbetoon en bedoeld als eerherstel voor haar vader die ze nooit mocht leren kennen.

  • Artikel
  • 4 maart 2019
  • door Nico Zijlstra/Caroli

1 reactie(s)


Reacties

Dank aan de redactie van

Dank aan de redactie van DeMijnen voor opname van het verhaal van Carolien Hartog.

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.