Coalminewalking, 2006-2008

Coalminewalking, 2006-2008Voormalig mijnwerker in Genk - Texas (B) 1996

Leo van der Kleij, gerenommeerd fotograaf en kunstenaar uit Den Haag, heeft zich ten doel gesteld in een viertal wandelingen, van ieder één week, een documentair fotoproject over de voormalige mijnstreken in de Euregio tot stand te brengen. Het gebied strekt zich uit van het Duitse Alsdorf, tot het Belgische Beringen en het Nederlandse Heerlen. Van der Kleij wil achtereenvolgens zijn lens richten op het veranderende landschap, de mensen die van doen hebben gehad met de mijnbouw, de grote en kleine industrie die de plaats van de mijnbouw heeft ingenomen, en ten slotte de generatie voor wie de mijnbouw niet meer dan geschiedenis is. 

Zondag 7 mei gaat zijn eerste tocht van start. In de week erna zal hij gebieden doorkruisen die in het mijnbouwverleden een voorname rol hebben gespeeld en sindsdien ingrijpend van uiterlijk zijn veranderd. Hij zal de resten van het mijnverleden en de nieuwe elementen die in het landschap zijn verrezen op de gevoelige plaat vastleggen. Tijdens zijn wandelingen wordt hij vergezeld door onder andere een mijnbouwingenieur, oud-mijnwerkers, een stadsarchitect, een journalist, een wethouder en een actievoerder voor behoud van een steenkoolberg. Verder hoopt hij op spontane ontmoetingen onderweg.

Van der Kleij logeerde als kind regelmatig bij zijn oom en tante in Hoensbroek. Het beeld van de mijnwerkers die uit de poort van de mijn kwamen, heeft diepe indruk op hem gemaakt. Deze fascinatie was blijvend Tussen 1977 en 1980 reisde hij meerdere malen naar Heerlen, Kerkrade en Hoensbroek om de laatste overblijfselen van de mijnen te fotograferen. In 1993 maakte hij een fietstocht door Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje, waar hij een groot aantal mijn - en staal bouw gebieden bezocht om de lokale bevolking te interviewen en fotograferen. De foto's die Van der Kleij tijdens deze en latere reizen naar Zuid - Wales en Japan maakte, zijn geëxposeerd in binnen - en buitenland. Al met al kan de kolenmijnbouw met al haar sociale en esthetische aspecten een ‘rode draad' in zijn oeuvre worden genoemd. "Soms was de draad even wat minder zichtbaar, maar hij komt altijd weer terug", zo licht Van der Kleij zijn liefde voor dit thema toe. Zijn meerjarenproject heeft erg positieve reacties ontlokt, vooral in Nederland en België. De discussie over het mijnverleden is hier immers nog zeer actueel. Van der Kleij hoopt door in te zoemen op de herinrichting van de voormalige mijngebieden een beeldende bijdrage aan deze discussie te leveren en ook nieuwe discussies te ontketenen.

Geïnteresseerden kunnen Van der Kleij's eerste wandeltocht vanaf volgende week in tekst en beeld volgen op een speciaal daarvoor in het leven geroepen website, die te bereiken zal zijn via zijn algemene website. Ook wij zullen zijn tocht op de voet volgen en daarvan verslag uitbrengen.

  • Artikel
  • 5 mei 2006
  • door Livia Smits

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Lezing: Applaus voor een Requiem

Lezing: Applaus voor een Requiem

  • agenda
  • 18 januari 2019
Opstandige mijnwerkers

Opstandige mijnwerkers

  • nieuws
  • 23 oktober 2018