Daan Wildschut, Landschap met kolenmijn omstreeks 1962

Daan Wildschut, Landschap met kolenmijn omstreeks 1962Daan Wildschut, Landschap met kolenmijn omstreeks 1962

Continium Discovery Center heeft in 2010 het schilderij Landschap met kolenmijn van Daan Wildschut (1913 - 1995) aangekocht. Met de aankoop steunde Continium de Stichting Marco Zuid-Nederland, een stichting die zich inzet voor kinderen met kanker. Serge Langeweg beschrijft het schilderij.

Daan Wildschut (Grave 1913-Bunde 1995) studeerde in Den Bosch aan de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht (1931-1933) en in Antwerpen aan de Academie der Schone Kunsten (1936-1938) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (1939-1940). Wildschut maakte na zijn studietijd vooral naam met zijn glas-in-lood- en glas-in-betonramen voor onder meer de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht en de Heilige Moeder Annakerk in Heerlen.
Daarnaast schilderde Wildschut ook veel Limburgse landschappen. Op het landschap met mijnbedrijf uit de collectie van het Continium is waarschijnlijk Staatsmijn Wilhelmina in Terwinselen afgebeeld. Wildschut vervaardigde het schilderij omstreeks 1962.
De Wilhelmina was de oudste van de vier staatsmijnzetels. In 1906 kwam de eerste steenkool naar boven; drie jaar later ging de mijn officieel in productie. Staatsmijn Wilhelmina, bijgenaamd ‘d'r Sjtaat', sloot in 1969. Op de voormalige steenberg bevindt zich momenteel Snowworld.
Het schilderij bevond zich lange tijd in de docentenkamer van de HTS in Heerlen, waar Wildschut docent aan de afdeling Bouwkunde was. Bij een verbouwing werd het daar verwijderd, maar kon door een van de medewerkers nog net van vernietiging worden gered. Daan Wildschut, Landschap met kolenmijn omstreeks 1962Handtekening Daan Wildschut
In 2010 kwam het werk in bezit van de Stichting Marco Zuid-Nederland, een stichting die geld inzamelt voor de behandeling van kinderen met kanker. Het Continium heeft het doek van die stichting gekocht. De opbrengst van de verkoop van het schilderij was geheel ten bate van dit goede doel.

Bronnen:
Staatsmijnen in Limburg. Gedenkboek bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan (Heerlen 1952)
Serge Langeweg, ‘1 mei 1902: het begin van Staatsmijnen.' In: De kleine geschiedenis van Limburg in 25 dagen, dag 16 (Zwolle 2009) p 4-13.
www.artindex.nl

Verschillende auteurs werken mee aan de realisatie van deze serie. Het object van februari 2012 werd beschreven door Serge Langeweg. Dr. Serge Langeweg (1958) studeerde sociale- en economische geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij is wetenschappelijk medewerker van het Continium Discovery Center in Kerkrade. Serge Langeweg schrijft regelmatig artikelen voor www.demijnen.nl.

 

  • Artikel
  • 15 maart 2012
  • door Serge Langeweg

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Kijkje in het depot

Kijkje in het depot

  • agenda
  • 14 oktober 2018