De mijnramp in Marcinelle, 8 augustus 1956

De mijnramp in Marcinelle, 8 augustus 1956Foto's archivesolidaire.org

Bij de grote mijnramp in de mijn Bois du Cazier in Marcinelle bij Charleroi kwamen op 8 augustus 1956 262 mijnwerkers om het leven. Onder de slachtoffers één Nederlander, Jan Stroom, een mijnopzichter uit Heerlen. Op de site van DeMijnen.nl hebben we regelmatig bericht over de mijnrampen die Nederlandse mijnwerkers en hun gezinnen troffen. Zelfs de grote rampen op de Hendrik kostten niet meer dan 13 mijnwerkers het leven. In Marcinelle waren het er 262, een van de grootste rampen in de geschiedenis. 
In dit artikel een korte beschrijving van de ramp en enkele verwijzingen naar plaatsen op het internet waar men verder kan lezen.

8 Augustus 1956: een mooie zomerdag.

De ochtendsjiech was volop aan het werk toen, even na 8 uur 's ochtends, een inkooider op de 975 verdieping een volle kolenwagen wilde inkooien. Door een defect aan een nok werd een lege wagen niet geheel uit de kooi geduwd. Toen de lift omhoog werd gehaald, raakten beide wagens geklemd tegen de schachtwand en trokken olie-, perslucht, communicatie- en hoogspanningsleidingen kapot. Het gevolg was een enorme brand in schacht I die aangewakkerd werd door vernevelde olie uit de olieleiding en de afzuiging door de ventilator van schacht II.

Nadat alarm was geslagen, wisten 6 koempels zich met de laatste kooi na de 1035 meter verdieping nog in veiligheid te brengen. De Nederlandse ingenieur Jan Stroom ging geheel onvoorbereid in regenjas en hoed de brandende mijn in. Even later smolten door de hitte de liftkabels en stortten de liftkooien in de diepte. De mijnwerkers die zich niet hadden weten te redden, waren ten dode opgeschreven en stierven aan koolmonoxide vergiftiging. Het reddingswerk was onbegonnen, na een inspectie later op de dag constateerde men 'tutti cadaveri': alleen maar lijken.

Foto: archivesolidaire.org  Voor veel vrouwen was er lang onzekerheidFoto: archivesolidaire.org Voor veel vrouwen was er lang onzekerheidHet zou maanden duren voordat men erin slaagde alle slachtoffers te bergen. Jan Stroom werd pas na 7 maanden op de 1035 meter verdieping aangetroffen.

De inkooider, de Italiaan Antonio Iannetta kreeg al gauw de schuld van de ramp, maar het gerechtelijk proces liet zien dat de slechte veiligheidsmaatregelen de ramp hadden bevorderd. Na de ramp werden deze voor Belgische mijnen ook drastisch aangescherpt, zoals het verbod op houten deuren en het gebruik van olie ondergronds.

Bois du Cazier bleef in productie, maar in 1961 sloot de mijn toch haar deuren. Momenteel is er een industriemuseum gevestigd en is er een permanente tentoonstelling over de ramp van 1956.

 

Nico Zijlstra *1955 is docent geschiedenis en webredacteur van DeMijnen.nl

Documentaire van "Andere Tijden" over de ramp in Marcinelle

 • Artikel
 • 16 juli 2011
 • door Nico Zijlstra

1 reactie(s)


Reacties

Marcinelle is voor mij de

Marcinelle is voor mij de eerste mijnramp geweest die mij altijd bij blijven zal. In 1956 was ik net 10 jaar oud. Ik weet nog heel goed dat mijn vader thuis kwam van de ochtenddienst ondergronds op de Wilhelmina. Zijn eerste woorden aan mam waren "Jen, zet de radio eens aan, op het belsch staat een koel in brand". Het drama is toen door ons op de voet gevolgd. Wat mij verbaasde was het gegeven dat het zo snel in het limburgse bekend was. Het heeft op mij een diepe en onuitwisbare indruk gemaakt. J. Lurken

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Opstandige mijnwerkers

Opstandige mijnwerkers

 • agenda
 • 23 oktober 2018
Jaarboek Sociaal Historisch Centrum

Jaarboek Sociaal Historisch Centrum

 • artikel
 • 6 januari 2018
Vakbond voor mijnopzichters

Vakbond voor mijnopzichters

 • artikel
 • 9 dec 2017
Onderhuids van Jo Braeken

Onderhuids van Jo Braeken

 • agenda
 • 26 november 2017
Onderhuids van Jo Braeken

Onderhuids van Jo Braeken

 • agenda
 • 25 november 2017