Een Sardijnse gastarbeider

Een Sardijnse gastarbeider

Mijn vader Palmiro Melis is in 1933 te Jerzu (Sardinië) geboren.
Hij kwam in mei 1956 op 23 jarige leeftijd na een wervingsactie van de staatsmijnen naar Nederland.

Voordat hij naar Nederland kwam, woonde hij in Carbonia waar hij eerst zijn brood verdiende als chauffeur op een melkkar. Dit betaalde slecht, daarna is hij gaan werken op een werkplaats van een kolenmijn. Zijn vader was daar ondergronds mijnwerker. Dit betaalde iets beter maar was nog slecht. Dus voelde hij wel iets voor werk in de Nederlandse mijnen dat beter betaalde. Zo kon hij ook zijn familie financieel ondersteunen. Hij meldde zich aan voor werk in het ondergrondse bedrijf van de staatsmijn Maurits. In deze mijn is hij gebleven, totdat hij in april 1966, dus bijna tien jaar later, als gevolg van de sluiting van de mijn in Geleen, naar het SBB werd overgeplaatst. Hij kreeg daar een baan in de kunstmestverlading en deze baan beviel hem niet. Hij vroeg overplaatsing aan naar een andere afdeling. Die overplaatsing kon hem worden verleend, mits hij zou gaan studeren voor Chemisch Vakman A. Hij besloot om deze studie te gaan volgen en 2 maanden later zat hij al in de zwavelzuurfabriek.

In 1967 haalde hij de krant. Hij was de eerste Italiaan met een diploma Chemisch Vakman A op zak. Dat was op zich wel een hele prestatie, want op Sardinië had hij alleen maar de lagere school gehad.
Hij is als operator in de zwavelzuurfabriek van de organische fabrieken blijven werken tot aan zijn dood. In 1976 is op 43 jarige leeftijd hij tengevolge van een hersenbloeding overleden.

In 1961 is mijn vader nog een aantal maanden in Sardinië geweest om in opdracht van de staatsmijnen mijnwerkers te werven.

De eerste twee jaar in Nederland heeft mijn vader in het gezellenhuis bij de Abdij Lilbosch te Echt (inmiddels afgebroken) gewoond. Na zijn huwelijk is hij in Geleen gaan wonen. Hij heeft 4 kinderen gekregen.

 

  • Artikel
  • 2 juli 2008
  • door Mevrouw Melis

1 reactie(s)


Reacties

L.S., Staat dhr Melis op

L.S.,

Staat dhr Melis op deze foto? Naar mijn weten is deze foto in Enschede genomen rond 1961. Het komt uit de collectie Spaarnestad/Nationaal Archief.

Mevrouw Melis, zou u contact met mij lunnen opnemen via de mail? Wat een mooi verhaal, dat van uw vader Palmiro!

Ik houd me bezig met de Italiaanse 'storia' in Nederland.

Hartelijk dank!

Met vriendelijke saluti,
Daniela Tasca
projectleider 1001 Italianen

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Koempelmis Staatsmijn Emma

Koempelmis Staatsmijn Emma

  • agenda
  • 25 augustus 2019