Erfgoedsymposium Manifesta, De Toekomst in de Steigers

Erfgoedsymposium Manifesta, De Toekomst in de Steigers

Het concept voor Manifesta 9 werd ontwikkeld door de Mexicaanse curator Cuauhtémoc Medina. Hij werd tijdens zijn prospectiereis doorheen de Limburgse mijnregio geconfronteerd met en verbaasd door de resten van een grootschalig en ingrijpend industrieel verleden.  De inwoners van de regio zelf zijn opgegroeid met de terrils, schachtbokken en industriële complexen en ervaren de aanwezigheid ervan als onderdeel van hun dagelijks leven. Toch is hun betekenis niet altijd mee bekend. Dit geldt zeker ook  voor bezoekers die, net zoals bij de curator, met heel wat vragen zullen zitten. Medina stelde zichzelf dan ook de vraag naar de toekomst van dit rijke erfgoed en hoe de verschillende actoren dit willen vrijwaren en betekenis geven voor de komende generaties.

Vandaar ook dat Manifesta 9, samen met de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en de Provincie Limburg de krachten bundelt om enkele initiatieven rond dit bijzondere erfgoed op te zetten, leidend naar een erfgoedsymposium op 13 en 14 september 2012 in C-mine Genk. Op dit symposium wordt een ‘Manifest voor de Mijnstreek’ ter discussie voorgelegd aan de deelnemers. In deze visietekst wordt het huidige erfgoedbeleid niet alleen kritisch geëvalueerd  maar worden ook concrete stappen geformuleerd die het belang van het mijnverleden voor de inwoners en de bezoekers van de streek moeten garanderen. Een eerste versie van dit manifest werd reeds ontwikkeld tijdens twee voorbereidende workshops, en dit door actoren uit de regio en daarbuiten – toerisme, economie, sociaal welzijn, migratie, monument en landschap, erfgoed, kunst,…. Het manifest wil een fundament zijn waarop in de komende jaren verder gebouwd kan worden. De bouwstenen daarvoor kan iedereen aandragen, nu en in de toekomst. Het symposium biedt dus een uniek platform om de visie van de regio te toetsen aan de ervaringen en expertise van (inter)nationale sprekers, en om de dialoog tussen publiek, actoren en beleidsmakers te intensiveren.

Erfgoedsymposium Manifesta, De Toekomst in de SteigersDe presentaties zullen ook ingaan op belangrijke regio-overstijgende vragen: hoe kan erfgoed (in brede zin)  geactualiseerd en ingezet worden om de identiteit van een streek verder vorm te geven? En hoe kunnen het publiek en de bewuste sectoren samenwerken om dit doel te bereiken?  Deze discussie is erg actueel gebleken, ook in gebieden waar de sporen van het verleden heel andere vormen aannemen.

Het gevarieerde sprekersaanbod maakt dit symposium aantrekkelijk voor zeer uiteenlopende sectoren die elk op een (in)directe manier met erfgoed verbonden zijn.  Zo komen onder andere Keith Falconer (English Heritage, GB), Cathérine Betram (Mission Bassin Minier, FR) en Bettina Steindl (RUHR.2010, D) aan het woord. Maar ook  bijvoorbeeld Prof. Dr. Nico Nelissen (em. hoogleraar Radboud Universiteit, NL) en An van Dienderen (Postdoctoraal onderzoeker K.A.S.K., Universiteit Gent, B) zullen een frisse en wetenschappelijke visie presenteren over de mogelijkheden van het aanwezige erfgoed voor de toekomst van de Mijnstreek. 

 

Het volledige programma en het inschrijvingsformulier is beschikbaar op www.manifesta9.org (doorklikken op het nieuwsitem). Inschrijven kan tot en met 26 augustus. Met vragen kan je steeds terecht bij inemetalidis@manifesta.org of telefonisch 089710447. 

  • Artikel
  • 22 juni 2012
  • door Clara Zijlstra

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Gelaen in de sjtruim van de tied

Gelaen in de sjtruim van de tied

  • agenda
  • 21 en 22 september 2019
Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

  • nieuws
  • 15 augustus 2019