Eugene Quanjel, veelzijdig kunstenaar 1897-1998

Eugene Quanjel, veelzijdig kunstenaar 1897-1998

Eugène Quanjel was een veelzijdig en gedreven kunstenaar, kunstschilder, glaskunstenaar, beeldhouwer, ontwerper en architect. Hij werd geboren in Heerlen op 18 december 1897, woonde in Heerlen en werkte bij de Staatsmijnen in Limburg als bouwkundige, waar hij in 1962 met pensioen ging. Quanjel werkte tot op hoge leeftijd en overleed, honderd jaar oud, in Heerlen op 12 maart 1998.

Quanjel schilderde in impressionistische trant landschappen, stadsgezichten, bloemen en andere onderwerpen, ontwierp monumenten en bekwaamde zich in glas-in-lood ramen. In Geleen, Mariarade, Ophoven, Spaubeek, Stein, Treebeek en Urmond herinneren nog diverse monumenten aan zijn rijke kunstenaarsleven.
Een van zijn bekendste werken is de Oranjeboom in Geleen, waaraan een bijzondere geschiedenis verbonden is. In 1938 sierde de artistiek gesmede boom een optocht ter gelegenheid van een bezoek van koningin Wilhelmina aan de gemeente Geleen. Dit sprak de Geleense bevolking zo aan dat besloten werd deze Oranjeboom een vaste plek te geven op de hoek Markt en Bernhardstraat. Enkele maanden na de Duitse inval probeerden NSB-ers in juli 1940 de smeedijzeren boom met een zuurstofbrander af te branden. Dit werd verijdeld door verontwaardigde inwoners. De vernielers werden zelfs gearresteerd en de boom werd hersteld. Ergens in 1943 is de boom op last van de gemeente (waarschijnlijk onder druk van de NSB) verwijderd. Zeven jaar later werd hij in 1950 weer herplaatst. In 1960 was de eerste uitbreiding van het Geleense gemeentehuis voltooid. Bij die gelegenheid kwam er ook een wegconstructie. Het plantsoentje met de Oranjeboom werd in 1965 opgeruimd.

Oranjeboom

In de aanloop naar de viering van vijftig jaar bevrijding Geleen gingen er stemmen op om de Oranjeboom weer terug te plaatsen. Verschillende verenigingen in Geleen ontfermden zich over dit project met als gangmaker de stichting Museum en Expositie Geleen. Aan de hand van het ontwerp van Quanjel werd het kunstwerk vervaardigd door het Geleens Pijpleiding en Constructiebedrijf Ouwerkerk. Op Bevrijdingsdag 5 mei 1994 werd de Oranjeboom in het bijzijn van de 96-jarige kunstenaar en zijn echtgenote door burgemeester Lurvink en een kleindochter van Quanjel van de laatste Oranjebollen voorzien.

Eugene Quanjel, veelzijdig kunstenaar 1897-1998
Een ander zeer imponerend werk van hem zijn de glas-in-lood ramen van de H. Hart van Jezus kerk in Mariarade. Hij maakte voor de kerk vier raampartijen in glasappliqué. Dit procédé, waarbij gekleurd antiek glas tussen twee platen helder glas is opgenomen, heeft als voordeel dat niet met roeden gewerkt hoeft te worden en dus ook kleine stukjes glas gebruikt kunnen worden. De wanden in het schip hebben typische Franciscaanse thema's: het Zonnelied van Franciscus en de preek van Antonius van Padua voor de vissen. De ramen beslaan elk zo'n 80 m2. Het Zonneliedvenster is in heldere kleuren gemaakt, waarin de kleur geel overheerst. In het Antoniusvenster overheerst de kleur blauw. De glaswanden op het priesterkoor zijn non-figuratief. De glasappliqué-ramen bepalen in niet geringe mate de sfeer en monumentaliteit van het kerkgebouw.
Op het haventerrein in de gemeente Stein is op een rond gemetseld basement een beeldengroep van Eugène Quanjel geplaatst. De groep bestaat uit een havenarbeider, een mijnwerker en een landbouwer. Onthulling: 13 augustus 1955. Quanjel was ook de ontwerper van de jubileumstoet die in 1952 door Geleen trok ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Staatsmijnen in Limburg.

Boek

In november 2008 verscheen een rijk geïllustreerd boek met een overzicht van het werk van de in 1998 gestorven kunstenaar, uitgegeven door de Stichting MEG:

Harry Strijkers
Eugene Quanjel (1897-1998)
Schilder, glaskunstenaar, beeldhouwer en ontwerper
Geleen, 2008
isbn 978 90 810607 3 8

  • Artikel
  • 18 november 2008
  • door Sjaak Leunissen

3 reactie(s)


Reacties

wij als heemkunde hebben twee

wij als heemkunde hebben twee schilderijen van Eugene Quanjel hoe kan ik hier van de waarde bepalen gaarne reactie hier op

jacenbetsie@kpnmail.nl

Uit de erfenis van onze

Uit de erfenis van onze overleden ouders bezitten we momenteel een zeer groot schilderij van de Dominiale Mijnen van Eugene Quanjel uit 1964. Een beetje vergelijkbaar met schilderij op uw site. Kunt u ons helpen met een taxatie en zou u weten of de Stichting Mijnen in dit schilderij is geïnteresseerd. We willen het schilderij een duurzame bestemming geven.

Kleine correctie: Het

Kleine correctie: Het glaswerk in de parochiekerk van Mariarade, Hoensbroek is geen glas in lood, maar een glas-appliqué.

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Gelaen in de sjtruim van de tied

Gelaen in de sjtruim van de tied

  • agenda
  • 21 en 22 september 2019
Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

  • nieuws
  • 15 augustus 2019
Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers