Gedachteniskapel - Eerbetoon verongelukte mijnwerkers

Gedachteniskapel - Eerbetoon verongelukte mijnwerkersGedachteniskapel in Landgraaf

Aan de voet van de steenberg van de voormalige Staatsmijn Wilhelmina aan de Casinolaan 15 te Landgraaf in Park Gravenrode staat de Gedachteniskapel van de Mijnwerkers. De gedachteniskapel is een herinneringsmonument voor alle mijnwerkers in Limburg die door een noodlottig ongeval in de mijn zijn omgekomen.

De huidige kapel werd oorspronkelijk gebouwd als lijkenhuisje van de mijn in 1949. De architekt is onbekend. Bij sluiting van de mijn in 1969 kreeg het de functie van transformatorstation. Vanaf 1970 liep Martin Herbergs uit Simpelveld rond met het idee om dit voormalig bijgebouw van de Staatsmijn Wilhelmina in Terwinselen, te renoveren en in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Daarnaast kreeg het idee om hier een gedenkplaats te realiseren als eerbetoon aan de 1169 ondergronds en 286 bovengronds verongelukte mijnwerkers, langzaam aan gestalte. Een stichting werd opgericht en op 8 september 2002 vond de inzegeningsplechtgheid plaats. Hierin werd voorgegaan door Mgr. Frans Wiertz , Bisschop van het Bisdom Roermond in Limburg. De kapel werd toegewijd aan de Heilige Barbara , patrones van de mijnwerkers.

Binnen in de kapel staan de namen van de bovengronds verongelukte mijnwerkers, het jaar dat ze verongelukten en de naam van de mijn waar ze werkzaam waren. Links en rechts voor de kapel staan de namen van de ondergronds verongelukte mijnwerkers eveneens met jaartal en naam van de mijn.

Gedachteniskapel - Eerbetoon verongelukte mijnwerkersBeeldje van de Helige Barbara vervaardigd door Sjef DrummenIn de kapel staat op een klein altaar een Barbarabeeld vervaardigd door de limburgse kunstenaar en oud mijnwerker Sjef Drummen (1922-1996). Dit beeld stond oorspronkelijk in het gebouw van de Ondergrondse Vak School (O.V.S. ) op de Staatsmijn Emma in Treebeek/Hoensbroek. Het was eigendom van Aalmoezenier Jos Senden. Zijn erfgenamen, de familie Senden uit Kerkrade stelde het spontaan beschikbaar om het in de Gedachteniskapel van de Mijnwerkers weer een waardige plaats te geven.

Bij de renovatie zijn ook weer ramen aangebracht, gekozen werd voor glas-in-lood ramen. De vier ramen zijn ontworpen door de heer Bäumler uit Landgraaf. Op de ramen zijn afzonderlijke typische mijnbouwvoorstellingen te zien. Een mijnlamp, een mijnwerker, een schachtbok en het mijnwerkerssymbool de gekruiste Schlegel und Eisen (hamer en beitel).

Het smeed ijzeren kruis op de kapel is vervaardigd door de heer Mennens uit Simpelveld is beschikbaar gesteld door de heer Zopfi uit Hoensbroek.

Door de ligging van de kapel aan de voet van de voormalige steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina in Park Gravenrode en de daar aangelegde wandel- en fietspaden, is het een druk bezocht monument geworden. Een stukje spoor met kolenwagons herinnert ook nu nog aan de mijnbouwactiviteit die hier plaats vond tot 1969.

 

  • Artikel
  • 1 april 2006
  • door Harrie Schlechtriem

4 reactie(s)


Reacties

Wij kunnen Martin Herbergs

Wij kunnen Martin Herbergs dankbaar zijn dat hij de kapel heeft kunnen realiseren. Dat de nabestaanden nog een plaats kunnen bezoeken waar de namen van hun geliefden voorkomen. De namen van de verongelukten mogen nimmer verloren gaan. Wij zien hen niet maar zijn wel onder ons. Ook de overigen die bij de bouw betrokken zijn verdienen de nodige waardering. Glück Auf, Wim nummer 300 e

Per ongeluk via Googelen op

Per ongeluk via Googelen op graftome.nl terecht gekomen waar ik met een schok enkele minuten naar de naamvan mijn opa staarde , die ik alleen uit verhalen kende omdat hij 3 maanden voor mijn geboorte op 1ste kerstdag in Staatsmijn Oranje Nassau III door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. Op die website staat zijn naam geschreven met een verwijzing naar de gedachteniskapel in landgraaf waar blijkbaar zijn naam is bijgeschreven. Daar was bij ons helaas niemand van op de hoogte, ook mijn moeder niet. Gelukkig hebben wij nu iets tastbaars wat we ter nagedachtenis kunnen bezoeken. Dit zullen wij dan ook op zeer korte termein doen en waarschijnlijk op de speciale dagen vaak herhalen.

hallo mijn nonkel is

hallo mijn nonkel is verongelukt in de koolmijn st elizabeth auvelais namur francois tuteleers op 12 12 1956 ik vind zijn naam niet terug in de lijst van de mijnwerkers die het leven lieten in de steen koolmijnen

Onlangs heb ik foto,s

Onlangs heb ik foto,s gekregen van het monument, ben hier blij mee. Mijn opa is hier ook omgekomen,heb hem nooit gekend maar geeft toch weer een stukje fam.geschiedenis weer. Mooi dat het er is,hoop er een keer naar toe te kunnen gaan.

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht