Haalt Mijnverleden Culturele Hoofdstad 2018 naar Maastricht?

Haalt Mijnverleden Culturele Hoofdstad 2018 naar Maastricht?Foto: Moniek Wegdam

Op 2 februari 2011 vond in Discovery Center Continium te Kerkrade het symposium "Industrial Heritage: The Industrial Past as Part of a European Capital of Culture" plaats. Tijdens dit symposium gingen diverse sprekers in op de vraag hoe de aanwezigheid van industrieel erfgoed kan bijdragen tot het binnenhalen van de titel Europese Culturele Hoofdstad van Europa. Tijdens dit symposium vond tevens de aftrap plaats van het project 'Mijnverleden, Mijn Toekomst'.

Het Continium wordt in de uitvoering van dit project mede ondersteund door de Provincie Limburg, het Fonds Sociale Instellingen, de Stichting Behoud Mijnhistorie en de gemeenten uit de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek. Het Continium fungeert daarbij als regionaal kenniscentrum, om van daaruit activiteiten tussen bestaande en nieuwe initiatieven omtrent de historie van de steenkolenmijnbouw in Limburg te initiëren, ondersteunen en aansturen. Gedeputeerde Odile Wolfs gaf op 2 februari het officiële startschot voor het project, door het eerste deelproject te onthullen bij Schacht Nulland te Kerkrade.

Industrieel erfgoed positief voor Culturele Hoofdstad

Om de start van het project Mijnverleden, Mijn Toekomst extra te markeren organiseert het Continium het symposium Industrial Heritage. Diverse internationale sprekers geven op 2 februari hun visie op de samenhang tussen industrieel erfgoed en het kandidaatschap tot Europese Culturele Hoofdstad. Hoe hangen deze twee samen? Hoe beïnvloeden ze elkaar? En hoe kan industrieel erfgoed op een positieve manier worden ingezet om de titel Culturele Hoofdstad van Europa voor een gebied of stad te krijgen? Experts op het gebied van industrieel erfgoed, die ook betrokken zijn geweest bij de programmatuur van Europese Culturele Hoofdsteden in het verleden, gaan in op deze vragen. Onder de sprekers zijn mr. Neil Peterson uit Liverpool (Culturele Hoofdstad 2008) en dr. Oliver Scheytt, manager van Ruhr.2010, het programma van Essen (Culturele Hoofdstad 2010). Beide steden hebben een markante industriële geschiedenis. Met de kandidatuur van Maastricht als Europese Culturele Hoofdstad in 2018 en de aanwezigheid van mijnbouwhistorie in de regio, is de relatie die tijdens het symposium centraal staat bijzonder actueel. Dagvoorzitter van het symposium is dan ook Guido Wevers, artistiek directeur van de kandidatuur Maastricht Europese Culturele Hoofdstad 2018.

Tijdens het symposium vond de officiële kick off plaats van het tweejarige project Mijnverleden, Mijn Toekomst, een initiatief van Provinciale Staten. Met ondersteuning van de Provincie Limburg en in samenwerking met diverse regionale partners gaat het Continium de komende twee jaar uitvoering geven aan dit project. De aanleiding voor het project is de versnippering van de kennis en tastbare herinneringen aan het mijnbouwverleden van Limburg. Het Continium zal als centraal, regionaal kenniscentrum trachten alle initiatieven op het gebied van het mijnverleden samen te brengen en zo te komen tot een duurzame samenwerking, zonder daarbij de identiteit van de deelnemende partners uit het oog te verliezen.

Digitalisering mijnbouwcollecties

Bij het project zijn naast het Continium ook de Steenkolenmijn Valkenburg, Museum het Domein Sittard, DeMijnen.nl, het Nederlands Mijnmuseum Heerlen, Platform De Mijnen en Rijckheyt Heerlen betrokken. De uitwerking van het project vindt plaats op drie terreinen; Collectie, Digitaal en Evenementen. De combinatie van deze pijlers zorgt voor een belangrijke synergie en ontsluiting van het mijnverleden voor een breed publiek. Ieder terrein kent een aantal deelprojecten, zo moeten alle mijnbouwcollecties gezamenlijk digitaal ontsloten worden voor het publiek. Op het gebied van evenementen staat er onder andere een tentoonstelling van Mijnbouwvaandels gecombineerd met uitingen die bepaalde subculturen van nu vertegenwoordigen op het programma. Het complete programma aan deelprojecten is tijdens de kick off op 2 februari nader toegelicht.

 

  • Artikel
  • 2 februari 2011
  • door Clara Zijlstra

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Laat jury maar aan Olivier over

Laat jury maar aan Olivier over

  • nieuws
  • 9 februari 2012
Gelaen in de sjtruim van de tied

Gelaen in de sjtruim van de tied

  • agenda
  • 21 en 22 september 2019
Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

  • nieuws
  • 15 augustus 2019