Kleine update over A.K. Gemmeker

Kleine update over A.K. GemmekerAlbert Konrad Gemmeker, kampcommandant van Westerbork. Foto: Historiek.net

Ad van Liempt heeft dankzij het meedenken van velen een beter maar verwarrend- beeld kunnen krijgen over de werkzaamheden van A.K. Gemmeker in Nederlandse steenkolenmijnen. Een kleine update.

Het spijt me dat ik U nog een keer lastig val over Gemmeker, de ex-commandant van kamp Westerbork, die twee jaar in de mijnen heeft gewerkt.
U heeft zich de afgelopen weken/maanden, ieder op eigen wijze, bezig gehouden met de vraag wat Gemmeker op de drie plekken waar hij heeft ingeschreven gestaan, Terwinselen, Treebeek en Eygelshoven, heeft uitgespookt.
De signalen zijn enigszins tegenstrijdig: aan de ene kant is het onwaarschijnlijk dat hij, op zijn leeftijd en zonder enige mijn-ervaring, onder de grond heeft gewerkt. Aan de andere kant heb ik begrepen dat politieke delinquenten zeker niet bóven de grond werden tewerkgesteld, omdat dan de kans op ontvluchting te groot was. Het blijft dus nog even gissen, omdat ook oproepen via Facebook etc tot dusver geen resultaat hebben gehad.
De heer Crijns sr was zo vriendelijk om ook mee te zoeken: hij opperde de mogelijkheid dat Gemmeker toch onder de grond heeft gewerkt, maar dan als sleper - daar was niet per se vakmatige ervaring voor nodig.

Letsel aan de hand: Gemmeker vraagt om schadevergoeding

In een archief in Duisburg vond ik een aanwijzing die dat mogelijk kan ondersteunen. Het is een nogal curieus document: in 1954, drie jaar na zijn terugkeer naar Düsseldorf, heeft Gemmeker een verzoek ingediend voor een schadevergoeding wegens oorlogsletsel… Op dat formulier, waar hij verzwijgt kampcommandant te zijn geweest, vult hij in dat hij blijvend letsel aan zijn rechterhand heeft opgelopen, tijdens werkzaamheden in de mijn.
Nu ben ik de laatste om Gemmeker op zijn woord te geloven, maar het zou toch kunnen betekenen dat hij wel degelijk lichamelijke arbeid heeft verricht, en dus vermoedelijk ondergronds.

Maar raadselachtig blijft het wel. Ik heb al eerder gezegd: er zijn belangrijker kwesties in het leven, en zeker in de loopbaan van Albert Gemmeker, maar het zou toch wel heel fijn zijn als we er uiteindelijk achter zouden komen waarmee deze delinquent zich in Zuid-Limburg heeft bezig gehouden.
Denkt u met Ad van Liempt mee?

En die schadevergoeding dan? Die aanvraag is niet in behandeling genomen. Die is dus niet betaald....

  • Artikel
  • 29 maart 2018
  • door Ad van Liempt

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...