Kolenwasserij in Beringen (B) in gevaar

Kolenwasserij in Beringen (B) in gevaarKolenwasserij in Beringen. Foto Expertisecentrum voor het Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed in Vlaanderen

Van het industrieel erfgoed in Limburg is niet veel meer over. In Nederlands Limburg resten slechts de schachten van de ON I (Nederlands Mijnmuseum) in Heerlen, Schacht Nulland in Kerkrade en verder de pompgebouwen in Brunssum en hier en daar een muur...

In Beringen wil de eigenaar van de mijn site Beringen -de nv Be-Mine- een groot gedeelte van de nog bestaande kolenwasserij laten slopen om het complex rendabel te maken. DeMijnen.nl sluit zich aan bij het initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) om een dreigende sloop te voorkomen. Teken de petitie.

Het voornemen van nv Be-Mine om een deel van het uit 4 delen bestaande kolenwasserijcomplex te slopen stuitte op een afwijzing van de Gemeente Beringen. Na afwijzing van het het voornemen door sloop is de eigenaar nv Be-Mine naar de Provincie (Belgisch) Limburg gestapt om toch te kunnen slopen.

De steenkoolmijn van Beringen en de kolenwasserij werden in 1993 en 1994 door de Vlaamse overheid wettelijk beschermd. De kolenwasserij is volgens VVIA een van de grootste en meest indrukwekkende industriële erfgoedsites in Vlaanderen en zelfs ver daarbuiten. “Het is een functioneel mastodont in ijzer, staal, baksteen en glas die de mijnsite en de omgeving errond domineert. Met de beschermde status inzake heel zijn installatie en uitrusting is het een uitzondering in Europa.

Kolenwasserij 1 werd in 1923 gebouwd en nadien uitgebreid met wasserijen 2, 3 en 4. Deze vier delen vormen samen een massief gebouw, “ legt VVIA-voorzitter Adriaan Linters uit. Omwille van de slopingsdreiging heeft de VVIA een dossier opgesteld en ingediend voor de Europese campagne “The 7 most endangered 2018”. Dat is een programma van Europa Nostra, een toonaangevende erfgoedorganisatie in Europa.

Teken de petitie tegen de sloop

De VVIA is begonnen met een publiekscampagne tegen de sloop en voor de redding van de kolenwasserij in Beringen. U kunt de petitie tekenen: https://www.gopetition.com/petitions/red-de-kolenwasserij-van-de-steenkoolmijn-van-beringen.html

  • Artikel
  • 18 januari 2018
  • door Nico Zijlstra

2 reactie(s)


Reacties

beste ik zie dat u zich druk

beste ik zie dat u zich druk maakt over sloopvoornemens over de grens, echter dat beetje dat hier nog staat (Geleen) staat ook op de slooplijst, bijvoorbeeld de vm drinkwatertoren MsC1, het badgebouw en hoofdgebouwen MsC2 worden momenteel gesloopt en wanneer komt het leegstaande hoofdgebouw met loonhal Staatsmijn Maurits aan de beurt.

helemaal mee eens met wat

helemaal mee eens met wat wimbo aandraagt. Al is de Wasserij in Beringen qua afmeting heel imposant, en zeker behoud waard, is de totale onttakeling van de Nederlands-Limburgse mijnbouwgebouwen door alle betrokkenen (provincie, gemeenten, instellingen, personen) achteraf zeer betreurd, maar blijkbaar geen reden voor projectontwikkelaars met toestemming van gemeente/provincie om de sloophamer te blijven hanteren.
Deze laatste resten moeten bewaard blijven en een nieuwe functie krijgen. Met enige fantasie is dat te realiseren, dat maken vele voorbeelden van omschakeling van oude industriele gebouwen in binnen- en buitenland duidelijk.

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Barbaravieringen

Barbaravieringen

  • artikel
  • 23 november 2023