Miniatuurmijn van Harry Hendriks

Miniatuurmijn van Harry HendriksOverzicht van het gehele object

In veel depots van musea en archieven liggen prachtige attributen en objecten die vrijwel nooit in exposities getoond worden. In de maandelijkse serie "Het object van de maand" zullen objecten uit verzamelingen en collecties getoond worden en zal hun geschiedenis te lezen zijn. De objecten zijn opgenomen in onze fotocollectie "object van de maand". De afbeeldingen daar zijn op groter formaat.

Een van de bijzondere objecten uit de mijnbouwcollectie van het Continium is een model van een mijnbedrijf. Het werd in de jaren 1957-1963 vervaardigd door Harry Hendriks (1909-1992). Harry Hendriks werkte zelf ruim 35 jaar ondergronds bij Staatsmijn Emma in Treebeek. Niet vreemd dus dat hij die mijn als voorbeeld nam voor het model dat hij bouwde.
Het model, dat is ingebouwd in een vitrinekast, bestaat uit een ondergronds en een bovengronds gedeelte. Zoals in een echte mijn torent ook in het model de stalen schachtbok boven het bedrijf uit. In de kast vormen de planken de ondergrondse verdiepingen. Daar rijden treintjes, zijn transportbanden, een schudgoot en zelfs een mechanische pijler te zien.

Miniatuurmijn van Harry HendriksOverzicht van de installatie bovengrondsHarry Hendriks bouwde zijn miniatuurmijn in zijn vrije tijd. Hij maakte daarbij gebruik van allerlei waardeloos materiaal. Oude blikken, radertjes en veertjes van afgedankte wekkers, fietsspaken en motortjes uit huishoudelijke apparaten kregen een herbestemming in het mijnmodel. En het meest bijzondere: de miniatuurmijn werkte! Met een druk op de knop kwam de mijn tot leven. De ondergrondse installaties functioneerden en via kooien in de schacht werden volle kolenwagentjes naar boven gehaald, waar ze via een ingenieus systeem werden geledigd en terug naar de liftkooi geleid.

Helaas heeft de tand des tijds het onderhoudsgevoelige mechanisme aangetast. Verschillende malen is geprobeerd om het model weer volledig aan de praat te krijgen, maar tot op heden tevergeefs.

Miniatuurmijn van Harry HendriksDe wandelondersteuning

Miniatuurmijn van Harry HendriksDe schudgoot

Miniatuurmijn van Harry HendriksEen kolen- en materiaalwagentje

Miniatuurmijn van Harry HendriksDetail van een ophaalmachine

Het object van januari 2012 werd beschreven door Serge Langeweg. Dr. Serge Langeweg (1958) studeerde sociale- en economische geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij is wetenschappelijk medewerker van het Continium Discovery Center in Kerkrade. Serge Langeweg schrijft regelmatig artikelen voor www.demijnen.nl.
Foto's zijn van Gaston Spronck.

Discovery Center Continium

  • Artikel
  • 16 februari 2012
  • door Serge Langeweg

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Koempelmis Staatsmijn Emma

Koempelmis Staatsmijn Emma

  • agenda
  • 25 augustus 2019
Kijkje in het depot

Kijkje in het depot

  • agenda
  • 14 oktober 2018