Observaties op de steenberg

Observaties op de steenbergSteenberg ON IV

Een onderzoek op de steenberg van de Oranje-Nassau mijn IV:
Gabrielle Sallé-Osselin, studente aan de Design Academy in Eindhoven, kreeg als opdracht voor het vak Social Design een eigen kijk te presenteren op Limburg. Gabrielle koos de steenberg van de ON IV en was gefascineerd door de verscheidenheid in de natuur.
Gabrielle is 22 jaar en afkomstig uit Lille, een Franse mijnbouw regio. Zij schreef voor ons haar indrukken op.

De Limburgse mijnen hebben heel Nederland van kolen kunnen voorzien. Ik ben vooral geïnteresseerd, waarom de mijnactiviteiten compleet uit de regio zijn verdwenen. Politieke - en economische redenen liggen daaraan ten grondslag. Destijds heeft minister van economische zaken, Joop den Uyl besloten de regio, na de sluiting van de mijnen, ingrijpend te veranderen. Later kwam de idee "van zwart naar groen" . De regio zou een groene long moeten zijn in Nederland. De mijnen verdwenen daarom uit het landschap, de Beatrix werd nooit afgebouwd, slechts enkele steenbergen bleven achter.

Onderzoek op steenbergen:

Als startpunt voor mijn onderzoek maakte ik een vergelijking met de mijnbouw gebieden in Duitsland en Frankrijk, gebieden die ik ook bezocht heb. In Duitsland zijn gebouwen blijven staan, omdat het afbreken ervan enorme kosten met zich zou hebben meegebracht. Nieuwe bestemmingen voor de gebouwen en terreinen zijn gevonden. Zij doen nu dienst als museum of zakencentrum en de terreinen zijn parken geworden. Ook in Frankrijk zijn de meeste overgebleven gebouwen veranderd in musea en onderdeel geworden van het Unesco werelderfgoed.

Mijn interesse geldt de herinnering in het landschap en een symbool voor het tijdperk van de mijnindustrie, de steenberg. Het is duidelijk dat de voormalige steenbergen een enorme botanische verscheidenheid kennen. Omdat ze nu al 40 jaar onaangeroerd zijn en niet verpest door pesticiden, herbergen ze nu, door de samenstelling van de bodem, een bijzondere fauna en flora die afwijkt van de omgeving. Dit mijnafval bestaat uit donker gesteente dat gemakkelijk door de zon wordt verwarmd en soms mediterrane soorten aantrekt. Maar de verschillende soorten kunnen ook verklaard worden door de mijnactiviteiten. Zo is hout van elders geïmporteerd en dat heeft pollen meegenomen die zijn gaan uitbreiden op de steenberg. Ook hebben mijnwerkers fruitafval weggegooid en daardoor vinden we één of andere vergeten fruitbomensoort op de steenberg.

Ik ben de steenberg van de Oranje-Nassau IV gaan onderzoeken en hier zijn enkele observaties:
Observaties op de steenbergBerken Foto's Gabrielle Sallé-OsselinObservaties op de steenbergWikke Foto's Gabrielle Sallé-Osselin- een dicht berkenbos. De wortels van de berken zijn behoorlijk oppervlakkig en daardoor, als er veel staan, helpen de berken de hellingen van de steenberg te stabiliseren.-Op de warme en vochtige delen van de berg kun je mossen tegenkomen als de "campylopus introflexus". Op de droogste delen (20-40 graden Celcius) vind je "rattenstaart zwenkgras" (rattail fescue).
-Grote madeliefjes (ox eye daisies) die oorspronkelijk uit bergachtige gebieden komen: zij houden van de volle zon.
-Verder kun je klaprozen (poppies) vinden, zij houden van droge en zonnige gronden.
-Wikke kan overal gevonden worden.
-Als toetje kun je wilde aardbeien en munt (horsemint) vinden.

Fauna
Observaties op de steenbergKrekel Foto's Gabrielle Sallé-OsselinObservaties op de steenbergWaterjuffer Foto's Gabrielle Sallé-Osselin-Bijzonder zeldzaam zijn de "behangers bijen" (Leaf cutting bees/ Megachile). Zij leven niet in een bijenvolk maar alleen.
-Als je goed luistert hoor je de krekel (Achata domestica)
-En aan de voet van de helling, in de buurt van vochtige gebieden vind je waterjuffers (damselflies)

Mocht u ook observaties hebben van bijzondere of mindere bijzondere flora en fauna op voormalige mijnterreinen, stuur uw bericht aan info@demijnen.nl

 

  • Artikel
  • 8 juni 2011
  • door Gabrielle Sallé-Osselin

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...