Olieverfschilderij van Guillaume Serpenti

Olieverfschilderij van Guillaume Serpenti

De meest recente aanwinst van het Continium in de deelcollectie steenkolenmijnbouw is een olieverfschilderij dat Guill Serpenti omstreeks 1960 maakte van de Oranje-Nassau Mijn I in Heerlen. Het kunstwerk toont het ophaalgebouw met een van de schachtbokken van de mijn tegen de achtergrond van de elektriciteitscentrale met de schoorsteen (De Lange Jan), enkele koeltorens en bedrijfsgebouwen. De ON I was een van de vier mijnzetels die samen de Oranje-Nassau Mijnen vormden. De kolenproductie van de ON I ging in 1899 van start.

De mijnzetel sloot in december 1974 als laatste Limburgse kolenmijn. In die 75 jaar kwam in totaal 31 miljoen ton steenkool uit de schachten van de ON I naar boven. Ten tijde dat Serpenti het schilderij maakte, werkten er meer dan 3.000 mijnwerkers.

Olieverfschilderij van Guillaume Serpenti Guillaume (of kortweg: Guill) Serpenti werd op 27 maart 1906 geboren in Sint-Pieter, een dorp onder de rook van Maastricht. Zijn vader was ontwerper bij de aardewerkfabriek De Sphinx in Maastricht. Ook Guill trad daar in dienst toen hij veertien jaar oud was. Hij zou bijna vijftig jaar lang aan De Sphinx verbonden blijven. In die lange carrière klom hij op van leerling-aardewerkschilder tot hoofd van de decorafdeling en was hij verantwoordelijk voor tal van ontwerpen van decoraties op sierborden en op  serviesgoed. Zo ontwierp hij in de jaren 1950 variaties op de bekende boerenbont-patronen, waarmee De Sphinx veel succes had.

Naast zijn werk in de fabriek maakte Serpenti naam als vrij kunstenaar. Hij schilderde stillevens, portretten, stadsgezichten en landschappen. Hij exposeerde in onder andere Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Eindhoven en Maastricht. Serpenti overleed op 21 juni 1982 in Maastricht. Hij liet een omvangrijk oeuvre na.

Olieverfschilderij van Guillaume Serpenti Serpenti heeft het ON I-complex enkele malen geschilderd. Daarvoor kreeg hij speciale toestemming van ir C.E.P.M. Raedts, sinds 1950 algemeen directeur van de Oranje-Nassau Mijnen, om zich op het terrein van het ON I mijn te begeven. Een afschrift van die schriftelijke toestemming bevindt zich eveneens in de collectie van het Continium.

Olieverfschilderij van Guillaume Serpenti

Bronnen:

Cor Bertrand, ‘Terugblik op een bewogen leven. Guill Serpenti: toegankelijk en eerlijk schilder’ In: Stefan Graatsma, Guill Serpenti (z.p. 1986) 3-11.

Jan Peet en Willibrord Rutten, Oranje-Nassau Mijnen. Een pionier in de Nederlandse steenkolenmijnbouw 1890-1974 (Zwolle 2009).

Verschillende auteurs werken mee aan de realisatie van deze serie. Serge Langeweg (1958) studeerde sociale- en economische geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij is wetenschappelijk medewerker van het Continium Discovery Center in Kerkrade. Serge Langeweg schrijft regelmatig artikelen voor www.demijnen.nl.

  • Artikel
  • 12 september 2012
  • door Serge Langeweg

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Koempelmis mijn Oranje-Nassau I

Koempelmis mijn Oranje-Nassau I

  • agenda
  • 17 februari 2019
Kijkje in het depot

Kijkje in het depot

  • agenda
  • 14 oktober 2018