Oproep: wie weet meer over A.K. Gemmeker?

Oproep: wie weet meer over A.K. Gemmeker?Albert Konrad Gemmeker, kampcommandant van Westerbork. Foto: Historiek.net

Albert Konrad Gemmeker is bekend als kampcommandant van het doorgangskamp Westerbork in Drenthe. Vanuit dit kamp werden meer dan 100.000 landgenoten weggevoerd naar nazi concentratiekampen, voornamelijk Auschwitz en Sobibor.

Na de oorlog is Gemmeker veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Van 1949 tot 1951 werd hij tewerkgesteld in diverse Limburgse mijnen. Nu zoekt Ad van Liempt informatie over Gemmeker in deze periode.

Ad van Liempt, bekend onderzoeker van het programma Andere Tijden, schrijft een biografie over Albert Konrad Gemmeker.
Kampcommandant Gemmeker is na de oorlog veroordeeld tot 10 jaar, maar heeft daarvan 6 jaar uitgezeten. De laatste twee jaar tewerkgesteld in diverse mijnen (Wilhelmina, Emma en Julia).

De laatste twee jaar vertoefde hij in rijkswerkinrichtingen in de mijnstreek, om precies te zijn Terwinselen (Wilhelmina) van 10-03-49 tot 10-10-49, in Passart (Treebeek) van 10-10-49 tot 29-12-50 en in Eygelshoven (Julia) van 29-12-50 tot 20-04-51.
Daarna is hij over de grens gezet.

Oproep

Wie heeft informatie over het werk dat deze politieke delinquent, Obersturmführer bij de Waffen SS, in de mijnen heeft gedaan?

Informatie kunt u sturen naar info@demijnen.nl

  • Artikel
  • 19 februari 2018
  • door Ad van Liempt

1 reactie(s)


Reacties

Als er staat Passart

Als er staat Passart (treebeek) zou het kunnen dat in de barakken van Tuindorp NSBers e.d. hebben gezeten maar dat weet ik niet. Wel weet ik dat in de periode 1946-1949 in Hotel Juliana aan de Ringstraat in Treebeek NSBers en andere oorlogsmisdadigers hebben gezeten die zowel op de Emma als op de Hendrik te werk werden gesteld. Door in de mijnen te werken kregen deze mensen strafvermindereng.

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.