Petran Vermeulen, Portret van ir C.E.P.M. Raedts 1961

Petran Vermeulen, Portret van ir C.E.P.M. Raedts 1961Petran Vermeulen, portret van ir C.E.P.M. Raedts 1961

Op 1 september 1961 vierde ir Cornelis Raedts (Venray 1898 - Heerlen 1983) zijn veertigjarig dienstjubileum bij de Oranje-Nassau Mijnen in Heerlen. Ter gelegenheid van dit jubileum kreeg ir Raedts een olieverfportret van de schilder Petran Vermeulen aangeboden door het gezamenlijke personeel van de Oranje-Nassau mijnen.

Continium en DeMijnen laten u kennismaken met dit bijzondere portret in onze serie 'Object van de Maand'.

In 1921 was ir Raedts bij de ON III begonnen als adjunct-ingenieur. De benoeming van Raedts was indertijd bijzonder, omdat hij de eerste in Nederland opgeleide mijningenieur bij het Oranje-Nassau concern was. Hij was opgeleid aan de Technische Hogeschool van Delft, terwijl zijn collega's hun opleiding hadden genoten in Aken of in Luik.
Binnen de Oranje-Nassau Mijnen maakte hij een glanzende carrière. Via functies als bedrijfsingenieur bij de ON IV en de ON III werd hij in 1945 benoemd tot hoofdbedrijfsingenieur van alle ON-mijnzetels. In 1950 werd hij als directeur belast met de algehele leiding over de Oranje-Nassau Mijnen. Die functie vervulde hij tot zijn pensionering in september 1964. Daarnaast was hij actief in de politiek, had hij zitting in verschillende nationale en internationale mijnbouwkundige commissies, vervulde hij bestuursfuncties bij vele maatschappelijke organisaties en schreef hij talloze mijnbouwhistorische studies.


Petran Vermeulen, Portret van ir C.E.P.M. Raedts 1961Onthulling van het portret van ir C.E.P.M. Raedts op 2 september 1961Het jubileum van Raedts werd groots gevierd. Op 1 september in huiselijke kring in het bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders uit de wereld van de politiek, het bestuur, de kerk en de mijnindustrie. Bij die gelegenheid werd hij benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ridder in de Orde van de H. Gregorius de Grote (een hoge kerkelijke onderscheiding). Zaterdag 2 september kregen de feestelijkheden een openbaar karakter in de raadzaal van het Heerlense gemeentehuis. Tijdens een zeer druk bezochte receptie memoreerden talrijke sprekers de grote verdiensten van Raedts en werden hem vele geschenken aangeboden. Van het gezamenlijke personeel van de Oranje-Nassau Mijnen ontving Raedts een olieverfportret. Het werd onthuld door Boy Prevoo en afdelingsopzichter J. Tillmanns, de ON-ers met respectievelijk de kortste (2 maanden) en de langste diensttijd (50 jaar). Dit schilderij bevindt zich momenteel in de collectie van het Continium in Kerkrade.


Petran Vermeulen, Portret van ir C.E.P.M. Raedts 1961Onthulling door Boy Prevoo en afdelingsopzichter J. TillmannsHet portret is geschilderd door Petran Vermeulen (1915-1988). Net als Raedts was Vermeulen afkomstig uit Venray. In zijn dankwoord aan het personeel merkte Raedts op dat het hem genoegen deed dat hij was vereeuwigd door een oud-plaatsgenoot. In 1961 woonde en werkte Vermeulen inmiddels in Maastricht en had hij naam gemaakt als portretschilder. Die reputatie weerspiegelde zich in opdrachten die hij kreeg voor portretten van onder meer de Roermondse bisschoppen Hanssen en Moors en kardinaal Alfrink uit Utrecht. Ook mocht hij enkele staatsieportretten maken van koningin Juliana.

Portret van ir C.E.P.M. Raedts.
Petran Vermeulen, olieverf op doek. 1961.
(afmetingen 119x108 cm)

Bronnen:
Frans T. Stoks en Monique F.A. Dickhaut, Petran Vermeulen 1915-1988. Schilder pur sang (Maastricht 2000)
Oranje-Nassau Post jrg 21, nr 9 (1 september 1961) en jrg 21, nr 10 (1 oktober 1961)
www.rijckheyt.nl

Verschillende auteurs werken mee aan de realisatie van deze serie. Het object van februari 2012 werd beschreven door Serge Langeweg. Dr. Serge Langeweg (1958) studeerde sociale- en economische geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij is wetenschappelijk medewerker van het Continium Discovery Center in Kerkrade. Serge Langeweg schrijft regelmatig artikelen voor www.demijnen.nl.

  • Artikel
  • 2 maart 2012
  • door Serge Langeweg

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...