Pierre Kemp, kunstenaar en pendelaar

Pierre Kemp, kunstenaar en pendelaarPierre Kemp, Concerns 1931. Foto Bonnefantenmuseum Maastricht

Pierre Kemp (1886-1967) woonde in Maastricht, maar reisde decennia lang elke dag naar Eygelshoven, waar hij tussen 1916 en 1945 als beambte bij de loonadminstratie van de mijn Laura werkte. Tijdens de reis schreef hij zijn gedichten in een schriftje. Pierre Kemp werd in 1959 bekroond met de Staatsprijs voor Letterkunde, de P.C. Hooftprijs, en daarmee hoort hij tot de grote Nederlandse dichters van de twintigste eeuw. In dit Object van de Maand laten we u met zijn andere talent kennis maken, de schilderkunst. 

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht wijdt een tijdelijke tentoonstelling aan 3 Limburgse kunstenaars die ook forens zijn geweest. Titel van de tentoonstelling is Artists Commuters, Pierre Kemp, Piet Stockmans, Toon Tersas.

Minder bekend is dat Pierre Kemp vóór zijn dichterstijd schilderde. Kemps meest eigenzinnige schilderwerk ontstond in de periode tussen 1929 en 1935. Geïnspireerd door het symbolisme hanteerde Kemp een helder kleurgebruik en een fantasierijke, naïeve beeldtaal, die niet erg aansloten bij het werk van zijn tijdgenoten. Bij gebrek aan erkenning stopte Kemp in 1935 definitief met schilderen om zich tijdens de vele treinritten en in de avonduren volledig aan zijn dichterschap wijden. In de tentoonstelling vinden we een ruime selectie van Kemps ' klassieke' olieverfschilderijtjes. De paneeltjes hangen zonder lijst waardoor de ruwe rand van het eenvoudige, met doek beplakte schilderkarton (marouflé) goed zichtbaar is. In onze fotocollectie van het object van de maand zijn een drietal olieverf schilderijen in groot formaat te bekijken.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht wijdde in 2010 al een tentoonstelling aan het beeldend werk van Pierre Kemp. Het verschijnen van de biografie van Pierre Kemp geschreven door Wiel Kusters was destijds de aanleiding een Pierre Kemp tentoonstelling te maken.

Artists Commuters, vertaald: kunstenaar en forens, is een tijdelijke tentoonstelling, waarin opnieuw aandacht is voor het beeldend werk van o.a Pierre Kemp. De tentoonstelling maakt deel uit van Manifesta 9 Parallel programma in Genk (B)

Pierre Kemp, kunstenaar en pendelaarPierre Kemp. Foto Bonnefantenmuseum MaastrichtPierre Kemp, kunstenaar en pendelaarPierre Kemp. Foto Bonnefantenmuseum Maastricht

Pierre Kemp, kunstenaar en pendelaar

Artist Commuters Pierre Kemp, Piet Stockmans, Toon Tersas is te zien op de derde verdieping van het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Bonnefantenmuseum
Avenue Ceramique 250
6221 KX Maastricht

De tentoonstelling loopt van 5 juni tot en met 30 september 2012. Bezichtiging is mogelijk van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Tentoonstelling Artists Commuters Bonnefantenmuseum

Voor meer info over Manifesta 9 en het Parallel Events programma, surf naar manifesta9.org en www.paralleleventsm9.eu

Manifesta 9 parallel events

Pierre Kemp
een leven. Door Wiel Kusters. Nijmegen [Uitgeverij Van Tilt] 2010.  800 blz. Geïll.  ISBN 9789460040443. Prijs €39,95

  • Artikel
  • 5 juni 2012
  • door Nico Zijlstra

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...