Steenkolen delven

Steenkolen delven

Wat een geluk dat mijnwerkers in het eerste nummer van de tweede jaargang (1947) op de mogelijkheid werden gewezen hun nummers van Steenkool te laten inbinden in een dikke, stevige omslag. Voor f 3,50 konden werknemers van de Nederlandse steenkolenmijnen de eerste twaalf nummers van het Bedrijfstijdschrift van de Nederlandsche steenkolenmijnen behoeden tegen de tand des tijds. Dit was een verstandige zet. Nu, bijna veertig jaar na dato zijn deze Steenkolen nog steeds goed geconserveerd. De bladzijden zijn hoogstens wat gelig geworden maar verder heeft de tijd nauwelijks haar sporen nagelaten.

Sinds 1946 ontvingen werknemers van de Nederlandse steenkolenmijnen iedere twee weken dit informatieve en vaak ook amusante lijfblad van de mijnwerker. Om uw herinnering op te frissen, een greep uit de steeds terugkerende items. Evenals de tijdschriften van tegenwoordig stond de Steenkool vol advertenties. Niet alleen Gulpener en Brand bier, maar ook Van Nelle, Honig en Schunck prijsden hier hun koopwaar aan. De eenvoudige advertenties, vaak in niet meer dan twee kleuren, ademen de nostalgische sfeer van oude prentenboeken.

In ieder nummer trof de mijnwerker minstens één uitgebreide informatieve reportage, vaak over geologische of mijnbouwkundige onderwerpen. In begrijpelijke taal liet de specialist dan zijn licht schijnen over een bepaald onderdeel van zijn vakgebied. Zo schreef bijvoorbeeld Dr. A. Grond, die later dat jaar nog werd benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Delft, met enige regelmaat artikelen over de ontstaansgeschiedenis van het zwarte. In deze rubriek passeerden allerlei uiteenlopende onderwerpen de revue, van e.h.b.o tot ondergronds personenvervoer en van steenkoolveredeling tot silicose. Ook kon in deze reportages regelmatig een kijkje bij de vakbroeders over de landsgrenzen nemen.

Steenkolen delvenEven tijd voor veiligheid Een van de vaste rubrieken in de Steenkool heette Even tijd voor... veiligheid. Daarin werd de mijnwerker vermaand om toch vooral voorzichtig te zijn, zich netjes aan de geldende ge - en verboden met betrekking tot de veiligheid te houden, zowel ondergronds als bovengronds. In ieder nummer kwam in deze rubriek een ander onderwerp ter sprake.

Steenkolen delvenOok de vrouw van de mijnwerker werd niet vergeten. In de rubriek ‘Moeder de vrouw' kreeg zij tips aangereikt die haar huishouden nog soepeler zouden doen verlopen. Recepten, ideeën over gezonde voeding en tips over uiterlijk, kleding en make-up diende ter lering en vermaak van de mijnwerkersvrouw. Voor een jonge vrouw uit de 21ste eeuw zijn deze reportages vaak ronduit hilarisch!

Steenkolen delvenAan hoogte - en dieptepunten in het leven van de mijnwerker werd uiteraard op gepaste wijze aandacht besteed. In ieder nummer van steenkool is een eregalerij van jubilarissen opgenomen. Met naam, toenaam, adres en foto werd het ‘feestvarken' in het zonnetje gezet en vereeuwigd. In het bedrijfsblad van de Laura in Eygelshoven, de Laurascope, gebeurde dit met leden van grote mijnwerkersfamilies. Pagina's gevuld met kiekjes waarin de lezer familiegelijkenissen kan zoeken zijn hiervan het resultaat. Ook mijnrampen en ongelukken kwamen in deze bladen aan de orde.

Steenkolen delven

Ook nu nog biedt Steenkool uren lees - en kijkplezier. Gelukkig is men met deze overblijfselen van het mijnverleden wel voorzichtig omgesprongen. Altijd leuk om te lezen op een regenachtige augustusdag!

 

Online archief Steenkool-bladen

 

 

 

  • Artikel
  • 13 november 2009
  • door Livia Smits

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Koempelmis Staatsmijn Emma

Koempelmis Staatsmijn Emma

  • agenda
  • 25 augustus 2019