Terugkijken: Andere Tijden over oud-mijnwerkers bij DAF autofabriek

Terugkijken: Andere Tijden over oud-mijnwerkers bij DAF autofabriek

Het verdriet in Limburg is groot als Joop den Uyl in december 1965 de sluiting van de mijnen aankondigt. 45.000 banen gaan daarmee verloren. Maar de pijn wordt een beetje verzacht als DAF bekend maakt een hypermoderne automobielfabriek in Born te vestigen en daarmee voor nieuw werk zorgt. Het geschiedenisprogramma Andere Tijden van VPRO en NTR wijdde op 25 maart een aflevering aan geschiedenis NedCar, de autofabriek uit Born die momenteel met sluiting wordt bedreigd.

Het verdriet in Limburg was groot toen Joop den Uyl in december 1965 de sluiting van de mijnen aankondigde. De pijn rond het verlies van 45.000 banen werd een beetje verzacht doordat DAF met financiële steun van de overheid een hypermoderne autofabriek in Born bouwde. Het bedrijf zocht personeel onder de ontslagen mijnwerkers en gaf omscholingscursussen. Maar de overgang van mijnbouw naar de lopende band bleek moeilijk. Oud-mijnwerker Peter de Renet: "Veel oud-mijnwerkers trokken dat niet”.

Ondertussen werden de DAFjes eind jaren '60 populair en verkochten goed. De produktie steeg navenant en er was een schreeuwend tekort aan personeel. Ex-mijnwerkers deden liever ander werk en dus zag DAF zich gedwongen personeel te werven in België, Tunesië en Marokko. Van de 7.000 mensen die door de sluiting van de Mauritsmijn zonder werk kwamen te zitten, gingen er uiteindelijk maar 700 bij DAF aan de slag.

De uitzending van zondag 25 maart 2012

Achtergrondinformatie over deze aflevering is na te lezen op de website van Geschiedenis24, of bekijk foto's van de opening van de DAF-fabriek in 1966 verricht door koningin Juliana.

  • Artikel
  • 21 maart 2012
  • door Martijn Hermans

0 reactie(s)


Reacties

Uw reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.

Bekijk ook...

Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

  • nieuws
  • 15 augustus 2019
Lezing: Applaus voor een Requiem

Lezing: Applaus voor een Requiem

  • agenda
  • 18 januari 2019
Opstandige mijnwerkers

Opstandige mijnwerkers

  • agenda
  • 23 oktober 2018