‘Klasjenere over het mijnverleden’

‘Klasjenere over het mijnverleden’Foto: Collectie De Staatsmijnen

In het Volkshuis in de mijn- werkersbuurt Lindenheuvel vindt op 7 november een lezing met muziek plaats over Staatsmijn Maurits en het Geleense mijnverleden. 

Jarenlang was de Geleense wijk Lindenheuvel een echte mijnwerkersbuurt. Sterker nog, de wijk is groot geworden door de mijnwerkers die hier kwamen wonen. Buiten de typische mijnwerkerswoningen, de zogenaamde Oostenrijkse woningen waar vroeger de beambten woonden, en het beeld van Koempelsjeng aan de Geraniumstraat zijn er niet meer veel zichtbare herinneringen aan het rijke mijnverleden. Daarom vonden Peter Henssen en Hub Geelen van Stichting Lindenheuvelse Culturele Feesten (in de volksmond bekend als Tiliade) dat er in het kader van het Jaar van de Mijnen (M2015) iets speciaals georganiseerd moest worden. „In principe is het voor iedereen toegankelijk, maar in het bijzonder voor de mensen die de tijd van de Maurits bewust hebben meegemaakt”, zegt Henssen. „Het Genker Mijnwerkerskoor, dat volledig in klederdracht komt, en de Geleense troubadour Jan Ridderbeekx zorgen voor muziek. Verder zal Hub Kitzen van de Heemkundevereniging in Geleen een lezing geven. Het grootste gedeelte zal over Staatsmijn Maurits gaan, maar natuurlijk ook over de wijk Lindenheuvel. De mijnen hebben deze streek gevormd. Het rijke verenigingsleven én de multiculturele samenleving bijvoorbeeld.”

Volgens de organisatie van Mijnwerkerswijk Lèntjheuvel, zoals het evenement heet, wordt het echter geen middag waar bezoekers alleen maar stil moeten zijn en luisteren. „Het wordt geen geschiedenisles”, zegt Hub Geelen. „We willen vooral dat mensen de conversatie met elkaar aangaan. Oude herinneringen ophalen onder het genot van koffie en vlaai. De lezingen van Hub Kitzen en de aan de mijnen gerelateerde muziek vormen enkel de rode draad. Het is vooral de bedoeling dat de mensen gewoon klasjenere over het mijnverleden.”

Om wat meer ruchtbaarheid te geven aan Mijnwerkerswijk Lèntjheuvel wordt de etalage van de oude drogisterij aan de Bloemenmarkt volledig gevuld met attributen uit de tijd dat er nog kolen werden gewonnen in Geleen. „Kleding, werktuig en dergelijke. Maar ook bijvoorbeeld een schilderij van de loonhal en de maquette van de Domijnen”, zegt Henssen.

Hij hoopt dat ook de jeugd naar de middag komt. „Het zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn als jong en oud die middag met elkaar in gesprek gaan over vroeger. Zodat ze weten hoe en vooral waardoor Lèntjheuvel uiteindelijk groot is geworden.” 

Mijnwerkerswijk Lèntjheuvel vindt op 7 november van 14.00 uur tot 17.00 uur plaats in het Volkshuis in Geleen. Aanmelden kan bij Hub Geelen via 046-4745121 of hubgeelen@hetnet.nl 

Dit artikel verscheen op dinsdag 23 juni 2015 in Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van en vriendelijke samenwerking met Media Groep Limburg. Job Tiems is journalist voor Dagblad De Limburger.

  • Nieuws
  • 23 juni 2015
  • door Job Tiems

Bekijk ook...

Wandeling langs Mijnspoorpad

Wandeling langs Mijnspoorpad

  • nieuws
  • 16 juni 2016