Belevingstocht langs staatsmijn Maurits

Belevingstocht langs staatsmijn MauritsStaatsmijn Maurits, Collectie De Staatsmijnen

Geleen krijgt volgend jaar een zogenaamde belevingstocht die langs diverse plekken die betrekking hebben op staatsmijn Maurits leidt. 

Dit op initiatief van film- en theatermaker Ron Roumen uit Obbicht, die onder de vlag van Inzuid werkt. In het kader van het Jaar van de Mijnen (M2015) zal deze belevingswandeling het hele jaar toegankelijk zijn. „In Geleen heb je met verschillende mijnwerkersbuurten en het Mauritsgebouw nog tastbare herinneringen aan het mijnverleden”, zegt Roumen. „Maar er is veel meer. Dat willen we met een interactieve wandeling door Geleen onder de aandacht brengen. Het is dan ook absoluut geen geschiedenisles, maar een belevingswandeling langs diverse plekken met acteurs die het verhaal vertellen.”

Roumen denkt hierbij bijvoorbeeld aan verhalen rondom het bombardement op Geleen, waarbij een Engels vliegtuig dacht dat het om een Duitse stad ging. Een ander voorbeeld is volgens Roumen de begraafplaats bij Lutterade. „Daar staat een monument met namen van slachtoffers van dit bombardement. Allemaal namen, maar ook ‘de onbekende jongen’. Dat greep me enorm aan. Bij de belevingstocht ontmoet men dus die onbekende jongen”, zegt Roumen. „Dat willen we ook doen met het standbeeld van ‘Koempel Sjeng’ (waarvan het origineel in het gemeentehuis staat en een replica aan de Geraniumstraat in Geleen red.). Wie was die man? En waarom kreeg hij een standbeeld? Koempel Sjeng legt dit zelf uit.”

Roumen is ook van plan om een televisieserie over Limburgse verhalen te maken, waarbij één aflevering over staatsmijn Maurits gaat. 

Dit artikel van Job Tiems verscheen op zaterdag 29 november 2014 in Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van en vriendelijke samenwerking met Media Groep Limburg. 
Foto: Collectie De Staatsmijnen

Job Tiems is journalist bij MGL

  • Nieuws
  • 1 december 2014
  • door Job Tiems

Bekijk ook...

Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

  • nieuws
  • 15 augustus 2019
Wandeling langs Mijnspoorpad

Wandeling langs Mijnspoorpad

  • nieuws
  • 16 juni 2016