Beringen viert 25 jaar mijnsluiting

Beringen viert 25 jaar mijnsluitingIn de barakjes kon je 'putcervela' eten. Foto FAB

Beringen - 25 jaar na de sluiting van de koolmijn werd afgelopen weekend in Beringen teruggeblikt op die periode onder de grond. Duizenden ex-mijnwerkers, familie, vrienden werden rond het Mijnmuseum verenigd met een mooi feest met allerhande optredens. En met 'putcervela'

Het terugzien van ex collega’s was dan ook zeer hartelijk, er werden hartelijk handjes geschud, schoudergeklop … velen waren blij om iemand terug te zien uit de oude glorietijd van de Koolmijn. Maar bij de hoogtepunten behoorden toch de putbarakjes die speciaal uit de grond waren gerezen (opgebouwd door de mijnwerkersvrienden) voor de herdenking '25 jaar Mijnsluiting'. Bijna elke mijnwerker heeft hier ooit wel eens een cervela gegeten of een pintje gedronken, aan deze barakjes kon men in die tijd bijna alles kopen wat een mijnwerker nodig had, zeep, fruit, een haarkam, een handdoek, brood, beleg en zelfs een proper hemd. Op het ogenblik dat na zoveel jaren één van de uitbaters van de barakjes arriveerde, werd er van ver geroepen 'Leon eentje met mosterd', 'Leon eentje met mayonaise', 'Leon eentje met ketchup'. Natuurlijk iedereen kende Leon Meelberghs, ondertussen 83 jaar jong, we hebben Leon en zijn vrouw zelfs even gevraagd om achter een van de barakjes plaats te nemen om weer cervelas te serveren zoals 25 jaar geleden, zijn oogjes blonken van geluk en op een mum van tijd stonden ze rijen aan te schuiven voor de gratis cervela en twee pintjes die Leon even mocht uitdelen. Ook een oude bekende werd dadelijk herkend en ontsnapte niet aan de menigte, een man waar je alles kon aan vragen een man die je steeds ter hulp stond een man die mee heeft gestreden met de vele ex-mijnwerkers: Luc Cieters (vakbondsman hoofddélégué).
Er werd ook een slottoespraak gehouden door burgemeester Webers met een minuut stilte voor de oud-collega's die het leven lieten in de mijnen. Het was een geslaagde bijeenkomst, een dikke proficiat aan de organisatie en de vele vrijwilligers.

Dit artikel verscheen op 27 oktober 2014 in de digitale versie van Het Belang van Limburg.

Voor foto's>

  • Nieuws
  • 31 oktober 2014
  • door Belang van Limburg