Boekpresentatie: Staatsmijn Beatrix. Gemiste kans of zegen?

Boekpresentatie: Staatsmijn Beatrix. Gemiste kans of zegen?Boorschacht Staatsmijn Beatrix. Foto DSM

Op 14 juni zal het boek Staatsmijn Beatrix. Gemiste kans of zegen? van de hand van Luc Wolters ten doop worden gehouden. De Staatsmijn Beatrix in Vlodrop-Herkenbosch werd vanaf 1949 in de planning van de regering opgenomen. Begin jaren 50 werd begonnen met het aanleggen van de infrastructuur en het afdiepen van schachten. De mijn zou de modernste van Europa worden en grote positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Midden-Limburg.

De vondst van aardgas in Slochteren (Gr) betekende het einde van het project. Staatsmijn Beatrix werd nooit in productie genomen. In 1962 werd de stekker uit het project getrokken, met alle gevolgen voor de regio rond Vlodrop van dien.

De bronnenstudie Staatsmijn Beatrix. Gemiste kans of zegen? legt de voorgeschiedenis van de Beatrix bloot, van het in kaart brengen van de voorhanden kolen, de consortia die wilden ontginnen en de eerste mijnhype tot het sneuvelen van alle plannen. De wijze van besluitvorming in deze kwestie en de opmerkelijke verhouding tussen ministers, ministerraad en de Staatsmijnen komen aan bod. Evenals de ontzagwekkende boormethode als een technisch hoogstandje, de streekontwikkeling van de regio Roermond, de protesten na het schrappen van de mijnplannen tot en met het weer opkrabbelen van de Roerstreek. Het is kortom een boek tegen de achtergrond van een ingrijpende energietransitie, zoals die vandaag de dag ook speelt met aardgas.

Boekpresentatie: Staatsmijn Beatrix. Gemiste kans of zegen?Foto: Vantilt/ Heemkundevereniging Roerstreek te St. Odiliënberg.

Luc Wolters, Staatsmijn Beatrix. Gemiste kans of zegen?  Uitgeverij Vantilt, Nijmegen onder auspiciën van de Heemkundevereniging Roerstreek te St. Odiliënberg en de Stichting Rura te Roermond.
Vormgeving: Piet Gerards Ontwerpers, Amsterdam
ISBN-nummer: 978 94 6004 384 0 | NUR 696
Prijs: € 25,-

  • Nieuws
  • 1 juni 2018
  • door Hein van der Bruggen

Bekijk ook...