De ophaalmachine van de Oranje Nassau loopt weer

De ophaalmachine van de Oranje Nassau loopt weerNederlands Mijnmuseum, Heerlen

Veertig jaar stond hij stil, de ophaalmachine in het schachtgebouw van de steenkolenmijn Oranje Nassau 1. Gisteren kwam er weer beweging in. Tot ontroering van de oud-mijnwerkers die het aanschouwden.

Sommige van hen werkten twintig jaar of nog langer, hier ondergronds. Bijna dagelijks namen ze de lift naar beneden, tot 450 meter diep. Om daar, in de smalle gestutte gangen het ‘zwarte goud' te winnen, waar Limburg zo lang trots op was. De koempels van toen, grijze zeventigers nu, die zich vanochtend verzamelden in het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen, zijn nog steeds trots. En vinden, met Mijnmuseum-voorzitter Wiel Niks voorop, dat hun herinneringen levend moeten worden gehouden. Ook als zij er straks zelf niet meer zijn. Het museum heeft daartoe grootse plannen. Het wil uitbreiden met een ondergrondse, realistische tentoonstelling waar bezoekers zelf kunnen ervaren hoe was om, met die ophaalmachine, naar beneden te suizen. De diepte van de mijn in. Want ‘wie ooit mijnwerker was, zal dat zijn leven nooit vergeten', aldus Niks.

Het weer opstarten van de ophaalmachine was het startpunt voor een dag van allerlei activiteiten in Carbon6, het voormalige CBS-gebouw. Zo'n vijftien (creatieve) ondernemers presenteren zich met allerlei workshops, variërend van beeldhouwen, mediteren of een stoelmassage, zelf een high tea maken, kennismaken met urban honing of beeldhouwen. De workshops duren nog tot 17.00 uur vanmiddag. 
In de hal bij de hoofdingang van het oud-CBS-gebouw is een tentoonstelling te bewonderen met mijnwerkersfoto's van Frans Welters, waarbij Wiel Kusters passende gedichten heeft gemaakt.Dit artikel verscheen op 30 juni 2013 in de digitale versie van het Limburgs Dagblad. Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming en vriendelijke medewerking van Media Groep Limburg.

  • Nieuws
  • 30 juni 2013
  • door Dagblad De Limburger

Bekijk ook...

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Koempelmis mijn Willem-Sophia

Koempelmis mijn Willem-Sophia

  • agenda
  • 17 november 2019
Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht

  • artikel
  • 7 januari 2019
Koempelmis Domaniale mijn

Koempelmis Domaniale mijn

  • agenda
  • 20 oktober 2019