Emma herleeft op Sint-Jan

Emma herleeft op Sint-JanDe levensgrote maquette van Staatsmijn Emma op Sint-Jan. Foto Sint Jan

Hoensbroek en het Sint-Janscollege zijn gevormd door de Staatsmijn Emma. Via een grote maquette maken leerlingen nu kennis met het verleden.

De schachten, mijngangen, koeltorens, spoorlijnen en mijnwerkers. En met een druk op de knop komt er licht uit de lantaarnpalen. Alle kenmerken en details van de Staatsmijn Emma zijn aanwezig in de maquette die deze woensdag wordt onthuld op het Sint-Janscollege in Hoensbroek. Met veel interesse kijken enkele leerlingen naar het stuk vakwerk van vier vierkante meter groot, gemaakt door professionals Bert Senden en Jacq Bullens. „Weet iemand van jullie eigenlijk waar de Emma precies gestaan heeft?” vraagt docent Theo Janssen. Rachel Hochstenbach (14) uit 2 atheneum heeft het antwoord: „Daar even verderop. Waar nu die gekleurde kunstwerken staan.”

Historisch besef

De school hoopt met het project een bijdrage te leveren aan het historisch besef van leerlingen. „Ze krijgen nu echt een beeld van hoe het er toen uitzag. De leerlingen worden geconfronteerd met iets waar ze wel van gehoord hebben, bijvoorbeeld via opa of oma, maar wat ze nog nooit gezien hebben. Een stuk landelijke geschiedenis dat op slechts vierhonderd meter afstand van deze school lag. En je kunt er op zoveel manieren naar kijken, zoals de geschiedenis, de energiewinning, het water, de bouwstijlen en de gebruikte materialen”, vertelt Janssen. De interesse van de jongens en meisjes is in ieder geval gewekt. „Je krijgt nu echt een beeld van de werkelijkheid. Dat is beter dan dat je gewoon naar foto’s uit een boek kijkt”, zegt Mirte Eshuis (14). Zowel de opa van Mirte als die van klasgenoot Rachel werkte in de mijn. „Daardoor ben ik misschien wel extra geïnteresseerd. Overigens heeft mijn opa door dat werk nu last van zijn longen, zo ken ik ook de negatieve kant van het verhaal”, zegt Rachel. In tegenstelling tot andere projecten bouwden leerlingen dit keer niet zelf mee aan de maquette. „Maar we hebben wel een groot deel op school gemaakt, waardoor leerlingen kwamen kijken en vragen stelden”, zegt maker Bert Senden. Hoewel het schaalmodel er erg natuurgetrouw uitziet, zijn er soms aparte objecten gebruikt. Senden: „De koeltorens zijn eigenlijk omgekeerde bloemenvazen. Ze hadden precies de juiste vorm.” Het resultaat mag er in ieder geval zijn. Door het stukje vakwerk herleeft de Staatsmijn Emma op Sint-Jan.

Dit artikel van Ruben van Erp verscheen op 14 juli 2016 in Dagblad De Limburger.
Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van en vriendelijke samenwerking met Media Groep Limburg.
Rik van Hulst is verslaggever bij Media Groep Limburg.

  • Nieuws
  • 15 juli 2016
  • door Ruben van Erp

Bekijk ook...

Mauritsmars terug in Geleen

Mauritsmars terug in Geleen

  • nieuws
  • 15 augustus 2019
Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht

  • artikel
  • 7 januari 2019