Heil uit de diepte

Heil uit de diepte

‘Heil uit de diepte’ is een fascinerende/intrigerende roman van Hub van Wersch over kolen, kerk en ketterij. Het boek behandelt de turbulente 18e eeuw, een periode waarin abten van de abdij Rolduc beschuldigd werden van ketterij. Het is ook de periode waarin dit klooster als eerste de fundering legt voor grootschalige kolenwinning.

List, bedrog, zuiverheid en het koude streven naar macht vormen de achtergrond van deze fascinerende roman die steeds dicht bij de werkelijkheid blijft.
‘Heil uit de diepte’ beschrijft het begin van de grootschalige kolenwinning in ons land. Monniken van de abdij Rolduc besluiten in het midden van de 18de eeuw steenkolen te gaan winnen. Het is een turbulente periode. Binnen de katholieke kerk woedt een verbeten religieuze strijd. Abten worden beschuldigd van ketterij. Opheffing van het klooster dreigt. Het is ook de tijd van de legendarische bokkerijders, een roemruchte bende die het land onveilig maakt. De bemoeienis van de abdij met de gruwelijke processen tegen de veronderstelde leden van de bende is duister.  
Een eigentijdse hoofdredacteur die vanuit Den Haag verhuist naar Maastricht zoekt zijn weg in de historie van dit voor hem onbekende gebied. ‘Heil uit de diepte’ is een indringend verhaal over de geboorte van een regio met een geheel eigen karakter. De staat bleef er altijd buitenstaander.

Henk Wesseling, emeritus hoogleraar algemene geschiedenis:
Op pakkende wijze brengt deze historische roman een belangrijke episode uit onze geschiedenis tot leven.

Hub van Wersch, Heil uit de diepte – Kolen, kerk en ketterij. 670 pp. Leon van Dorp Uitgeverij-Heerlen, ISBN 978-90-79226-18-4, prijs €24,95Hub van Wersch volgde in zijn jonge jaren de lokroep van het Oosten, reisde naar India, vond er zijn vrouw en keerde met haar terug naar Nederland. Hij is vader van drie kinderen. Zijn afwisselingrijke leven omvat een journalistieke carrière, vele langdurige reizen, studie van en promotie in de culturele antropologie, banen als voorlichter in het bedrijfsleven en bij de overheid, diverse managementfuncties in de communicatie, consultancy en het wethouderschap. Hij publiceerde over uiteenlopende onderwerpen. De laatste jaren wijdde hij zich geheel aan het schrijven. Het verwoorden van het menselijk tekort ziet hij als zijn belangrijkste drijfveer. ‘Het heil van onderen’ is zijn eerste roman. Plannen voor een volgend werk staan op stapel.

  • Nieuws
  • 14 oktober 2014
  • door Uitgeverij Leon van Dorp

Bekijk ook...