Initiatief mijnwerkersmonument Geleen goed ontvangen

Initiatief mijnwerkersmonument Geleen goed ontvangenSluiting van een steengang in Staatsmijn Maurits 1968. Foto DeMijnen/DSM

Het stadsbestuur van Sittard-Geleen noemt het voorstel van de Stadspartij om te komen tot een mijnwerkersmonument ‘sympathiek’. Daarmee is er steun voor het plan van de oppositiepartij om in 2015 tijdens het Jaar van de Mijnen, zo’n mijnwerkersmonument te onthullen.

Tijdens het Jaar van de Mijnen wordt stilgestaan dat het vijftig jaar geleden is dat de eerste mijnen werden gesloten.
De Stadspartij Sittard-Geleen vroeg onlangs het college van B en W om medewerking bij het opzetten van een monument ter nagedachtenis aan 239 officiële dodelijke  mijnwerkslachtoffers op de Staatsmijn Maurits en haar nevenbedrijven. De voormalige ingang van schacht I van Staatsmijn Maurits in Geleen zou wat de Stadspartij betreft de beste locatie zijn voor de herdenkingsplek. Het college schrijft in een antwoordbrief de voorkeur te geven aan ‘een meer prominente’ locatie die zichtbaarder is voor de bevolking.

Het stadsbestuur wil ook een link leggen met de patrones van de mijnwerkers, de heilige Barbara. „Bij de realisatie van het monument betrekken wij graag maatschappelijke partners, zoals de Stichting MEG, de Heemkunde Vereniging Geleen, De DoMIJNen en uiteraard het bedrijfsleven”, laat het stadsbestuur weten. 

Dit artikel verscheen op dinsdag 21 oktober 2014 in Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van en vriendelijke samenwerking met Media Groep Limburg.

  • Nieuws
  • 21 oktober 2014
  • door LD

Bekijk ook...