Jan Hendriks, tekstschrijver van Carboon overleden

Jan Hendriks, tekstschrijver van Carboon overledenJan Hendriks live met Carboon in Theater Heerlen, 2015. Foto Nico Zijlstra

Jan Hendriks, tekstschrijver van de dialectgroep Carboon is op kerstavond 2018 op 81 jarige leeftijd overleden.

Jan Hendriks werd eind jaren zeventig van de vorige eeuw bekend als de tekstschrijver van de dialectgroep Carboon met het schrijven van kritische en soms ook gevoelige liedjes over het op het mijnverleden. Na een ontmoeting van Jan Erkens met Jean Innemee werd besloten een aantal liedjes in het dialect te schrijven over een aantal aspecten van het mijnwerkersleven.

Jan Hendriks en Jean Innemee doken met Ben Erkens, Conny Peters en Henk Steijvers de studio in en maakten als gelegenheidsformatie onder de naam Carboon de plaat Witste nog Koempel met daarop liedjes als Koempel Sjeng en Leef is mie Land. De plaat werd een verkoopskraker. Dat succes verbaasde Jan Hendriks zeer, net als hij op nieuwjaardag 2016 op deze site verbaasd was over het enorme succes dat de optredens in het Parkstad Theater Limburg tijdens het Jaar van de Mijnen teweeg bracht:

Als tekstdichter van de groep Carboon ben ik enorm blij met bovenstaande reacties. Dat wij bijna veertig jaar het uitbrengen van de eerste plaat nu nog zo veel spontane reacties en enthousiasme ontmoeten - en onze theateroptredens altijd lang tevoren uitverkocht zijn - verbaast mij wel, hoor. Ik denk dat het voor een deel te danken is aan de jeugdherinneringen van de huidige (tweede) generatie, die is opgegroeid in mijnwerkersgezinnen en die de liedjes van Carboon koestert als dierbare souvenirs aan vader en de mijncultuur uit die tijd. Nostalgie natuurlijk, maar ook de warmte en de rijkdom van een gouden tijd, waarin het Limburg voor de wind ging. Dat alles wat nog visueel herinnerde aan die tijd, overhaast is weg gebulldozerd. maakt het heimwee nog groter. Met mijn teksten heb ik het cultureel erfgoed willen vasthouden. Dat we het nu, verpakt in mooie muziek, aan de latere generaties mogen terug geven, vervult ons met trots en voldoening. Vooral omdat we er zo veel waardering voor terug krijgen. Jan Hendriks - Voerendaal, 1 januari 2016

DeMijnen.nl werkte in 2015 met Jan Hendriks vruchtbaar samen om de teksten van beide LP's  en de vertaling voor de 'Hollanders' op de site te publiceren.

Jan Hendriks heeft met zijn bijdragen in de liedjes niet alleen cultureel erfgoed in de Mijnstreek vastgehouden, zoals hij zelf aangeeft. Groter dan hij aanvankelijk gedacht had, waren zijn bijdragen het begin van een herwaardering van het Limburgse dialect erfgoed, een nieuw Limburgs zelfbewustzijn en het begin van een verwerking van de traumatische mijnsluitingen.

Jan bedankt!

In 2012 sprak Jan Hendriks al uitvoerig met DeMijnen.nl over de ontstaansgeschiedenis van Carboon.

  • Nieuws
  • 26 december 2018
  • door Nico Zijlstra

Bekijk ook...

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht

  • artikel
  • 7 januari 2019
Kleine update over A.K. Gemmeker

Kleine update over A.K. Gemmeker

  • artikel
  • 29 maart 2018