Koninklijk bezoek door de ogen van een koempel van de Domaniale

Koninklijk bezoek door de ogen van een koempel van de DomanialeKoning en Konigin op bezoek in Schacht Nulland. Foto gemeente Kerkrade

Een bezoek van Koning en Koningin gaat niet zomaar. Heel wat voorbereiding en protocol komen er bij kijken. Maar de stichting Koempels van de Domaniale hebben op 8 oktober het koningspaar in de schacht Nulland mogen ontvangen.

Van deze oude luchtschacht van de Domaniale Mijn hebben ze een prachtige tentoonstellingsruimte gemaakt waar objecten en voorwerpen te bezichtigen zijn uit de mijntijd.
In juli werd de voorzitter Jo Wiertz gebeld door burgemeester Jos Som van Kerkrade met de mededeling dat personen van de Provincie Limburg die dag de schacht kort wilden bezoeken. De heer Wiertz trommelde alle leden van de stichting zo snel mogelijk op zodat het ensemble kon worden ontvangen. Wat de bedoeling was of waarom deze groep naar de schacht kwam wist niemand. Ze kregen kort een rondleiding door het mijnmonument en er werd een wandeling rondom de schacht gemaakt. Weken later zou pas duidelijk worden waarom dit flitsbezoek zo belangrijk was.

Spannende weken

Enkele weken voor het hoog bezoek waren de voorzitter Jo Wiertz en secretaris Hens Peters van de stichting al op de hoogte gesteld door de burgemeester. Het enthousiasme mochten ze nog niet delen met de rest van de groep omdat het officiële persbericht nog moest uitkomen. De renovatie van de schacht die al op de planning stond werd in rap tempo voortgezet om klaar te zijn voor de bijzondere dag. De schacht kreeg een likje verf en de bestrating rondom de schacht werd zo ver mogelijk afgemaakt.
In de weken voorafgaand aan het bezoek namen Jo Wiertz en Hens Peters deel aan meerdere vergaderingen met de gemeente en de Provincie om alles op rolletjes te laten verlopen. Het draaiboek werd op touw gezet en er werden duidelijke afspraken gemaakt. In de schacht kwamen twee grote tafels te staan. Aan de ene tafel kwamen oud-mijnwerkers te zitten en aan de andere tafel specialisten op het gebied van mijn gerelateerde onderwerpen zoals de gevolgen voor de gezondheid, de sociale aspecten, het erfgoed en het opkomend mijnwater.

De voorbereidende dagen 

Twee dagen voordat het koningspaar de schacht zou bezoeken werd het mijnmonument grondig gepoetst door de dames en heren van de stichting. De tafels en stoelen in de schacht werden vervangen door nieuwe stoelen die werden neergezet op de plekken, zoals het in het draaiboek werd aangegeven. De dag voor het bezoek werd het draaiboek doorgenomen met de event & protocol officer van de Provincie Limburg. Dhr. Wiertz en dhr. Peters hadden als taak het koningspaar te ontvangen en te begeleiden. De route die ze moesten lopen werd geoefend, ook het voorstellen van de gesprekspartners en de gesprekken werden tot in detail voorbereid. De plekken waar de Koning en de Koningin mochten plaatsnemen werden nog enkele keren veranderd en ook de vraag of er koffie zou worden geschonken bleef tot enkele uren voor het bezoek onbeantwoord.

De bijzondere dag

Donderdagochtend, de grote dag, werden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. De dames van de stichting fleurden de tafels op en de koffie stond op tijd klaar. De mannen waren gekleed in hun nieuwe outfit en waren klaar voor deze bijzondere dag. Een uur voordat het koningspaar zou arriveren, meldden zich de tafelgasten voor de eerste gespreksronde. Dames van de gemeente oefenden voor de laatste keer de gesprekjes en de loopjes met deze oud-mijnwerkers van diverse Limburgse mijnen. Een half uur van tevoren arriveerden de specialisten. Naarmate er meer mensen in de schacht verschenen, steeg de spanning. Ook buiten de schacht hadden zich al enkele toeschouwers verzameld.
Rond vijf voor twee gingen de leden van de stichting naar buiten en namen de tafelgasten binnen plaats. Na nog geen paar minuten te hebben gewacht kwamen de motorrijders van de politie en het busje met het gevolg al aanrijden. Het busje stopte voor de schacht. De Koning en de Koningin stapten onder geklap van de toeschouwers uit. De burgemeester liep met hen mee en stelde dhr. Wiertz en dhr. Peters aan hen voor. De Koning zei direct dat hij het een mooi monument vond. Er volgde een kort fotomoment aan de voorkant van de schacht bij de mijnwagen. Vervolgens begeleidde dhr. Wiertz en dhr. Peters het koningspaar naar de entree van het monument. Hier vormden de leden van de stichting een erehaag waar de Koning en Koningin doorheen zouden lopen om de schacht te betreden. Echter, de Koning reageerde spontaan met: “waar moet ik beginnen met handen schudden?”. Iedereen kreeg een hand van zowel de Koning als de Koningin.

De eerste gespreksronde

In de ruimte waar het eerste gesprek zou plaatsvinden kreeg het Koninklijk Paar uitleg over de geschiedenis van de schacht. Dhr. Wiertz vertelde hen over de objecten en voorwerpen die hier worden tentoongesteld. Belangstellende vragen van het koningspaar werden door hem uitgebreid toegelicht. Nadat de gesprekspartners zich hadden voorgesteld aan de vorst en vorstin nam iedereen plaats. Mevrouw Paffen, echtgenote van een oud-mijnwerker en lid van de stichting Koempels van de Domaniale, vertelde als eerste haar verhaal. Ze komt uit een familie waarvan de mannen generatie op generatie onder de grond hebben gewerkt. Haar opa was bij een ongeluk betrokken geraakt waarbij hij zijn rechterhand verloor en het zicht uit zijn linker oog. Op jonge leeftijd heeft zij haar vader verloren door een ongeluk in de mijn, hij was een tussenschacht van 70 meter omlaag gevallen. Drie jaar later verloor ze haar moeder, “het was een zeer moeilijke tijd” vertelde mevrouw Paffen. De heer Deswijzen vertelde over een mijninstorting die zich voor zijn ogen voltrok en waarbij hij twee goede vrienden onder de stenen vandaan moest halen. “Die dag zal ik ook nooit meer vergeten”, liet hij weten. De Koning en de Koningin waren zichtbaar aangeslagen door de emotionele en tragische verhalen van de oud-mijnwerkers. Na een gesprek van ongeveer vijftien minuten moest het koningspaar verder naar de volgende gespreksronde. Dhr. Wiertz begeleidde het paar door de schacht richting de liftkooi. Hier vertelde hij over de werking van de oude luchtschacht van de Domaniale Mijn. De schacht Nulland heeft ook enkele jaren als personenvervoer gediend. Dhr. Wiertz vroeg Koningin Máxima om even op de bel te drukken waarmee vroeger de mijnwerkers werden geseind. De Koningin duwde niet één maar een aantal keren op de rode knop. Omdat de aanwezigen in de schacht niet waren voorbereid op dit harde geluid bracht het een storm van gelach teweeg.

De Tweede gespreksronde

Aan de tweede tafel zaten specialisten op het gebied van diverse mijn gerelateerde onderwerpen. De thema’s werden besproken en de Koning stelde tussendoor inzichtelijk vergrotende vragen waarop de gesprekspartners met veel enthousiasme reageerden. De Koning haalde ook de film Gluckauf aan en vroeg zich af of deze film een goed beeld geeft van de omgeving en de situatie in de jaren na de sluiting van de mijnen. Het bezoek aan de schacht duurde langer dan gepland. Bij de uitgang kreeg de Koningin de krant van het Jaar van de Mijnen en de toeristische plattegrond van Kerkrade aangereikt door Simone Claessens, de pr-medewerkster van de stichting. Ze werden naar buiten begeleid richting de bus. Aan de voorkant van de schacht werd er afscheid genomen. Het koningspaar bedankte zich voor het indrukwekkende bezoek.

Gezellig napraten

In de schacht bleef het nog een aantal uren druk. De pers nam zich de tijd om oud-mijnwerkers te interviewen en shots te maken van het interieur. De tafelgasten bleven ook nog even hangen en werden entertaint door een koppel die een Sloveens mijnwerkerslied zongen. Aan het einde van de middag bleven de leden van de stichting nog even in de schacht. De tafels en stoelen werden bij elkaar gezet en onder het genot van een wijntje of biertje werden de indrukwekkende gebeurtenissen van de dag doorgesproken. “Het was de mooiste dag van mijn leven” liet dhr. Wiertz weten, “een kroon op ons werk”.
Voor meer informatie over de stichting Koempels van de Domaniale kunt u kijken op de website www.schachtnulland.nl en de Facebookpagina ‘Koempels van de Domaniale’.

  • Nieuws
  • 16 oktober 2015
  • door Simone Claessens

Bekijk ook...

Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht

  • artikel
  • 7 januari 2019