Mijnramp Hendrik, 65 jaar geleden herdacht

Mijnramp Hendrik, 65 jaar geleden herdachtJosef Schmetz was een van de slachtoffers van de ramp

Met een heilige Mis werden de 13 slachtoffers van de mijnramp op de Staatsmijn Hendrik van 24 maart 1947 herdacht. Familieleden van de slachtoffers waren erbij aanwezig. Het getal 13 achtervolgt de geschiedenis van de Staatsmijn Hendrik in Brunssum. Op 24 maart 1947 vielen 13 doden bij de ramp. Op vrijdag 13 juli 1928 vielen ook 13 slachtoffers bij de gasexplosie in de Staatsmijn Hendrik. De mijnramp van 1947 was de grootste naoorlogse mijnramp in Nederland.

Mijnramp Hendrik, 65 jaar geleden herdacht13 Kaarsen voor 13 slachtoffersIn de kerk van Vincentius à Paolo van Rumpen in Brunssum werd in een sobere viering stilgestaan bij het feit dat 65 jaar geleden de ramp in de Staatsmijn Hendrik plaatsvond. Een van de kinderen van de slachtoffers in die ramp, mevrouw Finy Geurts-Schmetz stak voor ieder van de 13 slachtoffers een kaars aan tijdens de viering.

65 Jaar na de ramp dat blijkt dat deze gebeurtenis door de direct betrokkenen nog niet verwerkt is. Burgemeester Clemens Brocken van Brunssum sprak in een rede bij het mijnmonument bij de oude ingang van de Staatsmijn Hendrik over het goede dat de mijnbouw heeft betekend voor de gemeente Brunssum. Tegelijkertijd stond hij stil bij alle mijnwerkers boven- en ondergronds die in deze mijn het leven lieten.

Initiatiefnemers de heren Joosten en Cals spraken de verwachting en hoop uit dat de volgende generatie de herdenking van de mijnslachtoffers over zullen nemen.

Mijnramp Hendrik, 65 jaar geleden herdachtDe Brunssumse koempels in de kerk Mijnramp Hendrik, 65 jaar geleden herdachtBurgemeester Clemens Brocken van Brunssum legt de krans

Andere foto's zijn gemaakt door Wim Koops>>
Een foto-filmmontage is van Roy Simons>>

Nico Zijlstra is redacteur van DeMijnen.nl. Hij is historicus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Momenteel is Nico Zijlstra werkzaam aan het Sintermeertencollege in Heerlen.

DeMijnen.nl publiceert deze video, die op 25 maart 2012 werd uitgezonden op L1, met toestemming en vriendelijke medewerking van L1.

  • Nieuws
  • 25 maart 2012
  • door Nico Zijlstra

Bekijk ook...

Koempelmis Staatsmijn Hendrik

Koempelmis Staatsmijn Hendrik

  • agenda
  • 24 maart 2019
Herdenking Jan Stroom

Herdenking Jan Stroom

  • agenda
  • 17 oktober 2016