Mijnwerkerslongen verder ontraadseld

Mijnwerkerslongen verder ontraadseldfoto: Collectie DSM

In het ontstaan van silicose (stoflongen ofwel mijnwerkerslongen) spelen méér genen - erfelijkheidsfactoren - en genetische reacties een rol dan eerder werd aangenomen.  

Dit stelt Paul Peeters, onderzoeker bij de afdeling longziekten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), in een studie waarop hij afgelopen vrijdag is gepromoveerd.

Mijnwerkslongen worden veroorzaakt door het langdurig inademen van silicadeeltjes en steenstof. Het is een ongeneeslijke en onbehandelbare longziekte die ook in de Limburgse mijnen hard heeft toegeslagen.

Volgens een inschatting van de onderzoekers zijn duizenden Limburgse mijnwerkers aan de ziekte gestorven. De aandoening ontstaat wanneer het longweefsel op ingeademde deeltjes gaat reageren. De zogeheten epitheelcellen in de bekleding van de luchtwegen - die een rol spelen bij de afweer - gaan ontsteken als reactie op de silicadeeltjes. Zo vormt zich littekenweefsel dat de luchtwegen beschadigt en krijgt de patiënt longproblemen. 

Peeters en zijn collega’s ontdekten in de epitheelcellen van de luchtwegen nieuwe genen die een rol spelen bij de ontstekingen en onbekende genetische reacties die het ontstekingsproces verlengen. Met de aard van deze reacties kunnen onderzoekers nu de schadelijkheid van ingeademde stoffen voorspellen. Volgens hoogleraar longziekten Emiel Wouters (MUMC), promotor van de gisteren onbereikbare Peeters, blijkt zo of iemand gezien zijn persoonlijke genetisch profiel extra gevoelig is voor silicadeeltjes.

Onderzoekers testen momenteel nieuwe medicijnen ter voorkoming van silicose en andere chronische ontstekingsziekten. Wouters: „Dat zijn de zogeheten biologicals, medicijnen die een precisiebombardement uitvoeren in de biochemische ketenreacties die tot ontstekingen leiden en daarna tot littekenweefsel.” Limburgse mijnwerkers met silicose zullen volgens Wouters geen baat hebben bij deze geneesmiddelen. „Bij deze groep heeft zich het littekenweefsel al in de luchtwegen gevormd. De medicijnen zijn alleen gericht tegen de ontstekingen om zodoende littekenvorming te voorkomen.” 

Dit artikel verscheen op woensdag 10 juni 2015 in Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van en vriendelijke samenwerking met Media Groep Limburg. Will Gerritsen is journalist voor Dagblad De Limburger.
foto: DSM Collectie

  • Nieuws
  • 10 juni 2015
  • door Will Gerritsen

Bekijk ook...

Personeelsdossiers inzien

Personeelsdossiers inzien

  • nieuws
  • 19 september 2018