Museum ondergronds

Museum ondergrondsMIjnmuseum Heerlen

De uitbreiding van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen wordt compleet ondergronds gebouwd, en wel tussen het schachtgebouw en het ophaalgebouw van de voormalige mijn Oranje Nassau I.

Dat betekent dat er geen museumvleugel en geen horecaruimte gevestigd wordt in Carbon6, het oude CBS-complex, zoals eerder wel de bedoeling was. „De mijn-experience en de grote ruimte voor wisseltentoonstellingen worden samen ondergronds gebouwd.
Tussen het schachtgebouw en het ophaalgebouw komt daarvoor een 600 tot 800 vierkante meter groot ondergronds tussengebouw”, verklaart Marco van Vulpen van adviesbureau BMC. De entree van het huidige Nederlands Mijnmuseum in het schachtgebouw wordt ook in het nieuwe museum de publieksingang. Gelijkvloers komt de museumwinkel.

Op de etages van het schachtgebouw komt een presentatie van de twaalf Limburgse steenkolenmijnen. De bezoekers worden vervolgens met een donkere liftkooi ondergronds gebracht. In de lift wordt gesimuleerd dat de rammelende en krakende kooi honderden meters naar beneden raast.
Daar komen de bezoekers in de mijngangen en de pijlers. Met moderne middelen en met nostalgische mijnsouvenirs wordt daar het verhaal verteld van het zware ondergrondse mijnleven.

Voor de zomer presenteert BMC een ondernemingsplan waarmee de gemeente, de stichting Carboon en complexeigenaar Walas Europe investeringsbijdragen gaan verwerven bij de provincie, het Rijk, de EU en bedrijven. Die fondsenwerving moet voor eind 2015 afgerond zijn, zodat het museum in 2016 gebouwd kan worden. De bouw kost vijf miljoen euro.
Het is nog onduidelijk wie straks de opdrachtgever en eigenaar wordt van de ondergrondse nieuwbouw. Volgens Mart van Ginkel van Walas garandeert de Carbon6-eigenaar dat het museum zeker twintig jaar in de mijngebouwen kan blijven. Volgens SP-wethouder Jordy Clemens krijgt Heerlen een volwaardig mijnmuseum, dat gaat samenwerken met industriemuseum Continium in Kerkrade. Heerlen garandeert jaarlijks drie ton exploitatiesubsidie.

Voorzitter Wiel Niks van de stichting Carboon: „We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet. Ik verwacht dat het nieuwe museum eind 2016 open gaat.”

Dit artikel verscheen op zaterdag 2 mei 2015 in Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van en vriendelijke samenwerking met Media Groep Limburg. Wiel Beijer is journalist bij MGL

  • Nieuws
  • 2 mei 2015
  • door Wiel Beijer

Bekijk ook...