Ombilin mijnen in voormalig Nederlands-Indië op werelderfgoedlijst van UNESCO

Ombilin mijnen in voormalig Nederlands-Indië op werelderfgoedlijst van UNESCOMijnwerkers in Nederlands-Indië. Foto Rijksdienst voor het cultureel erfgoed

Een groot Indonesisch mijnencomplex uit de koloniale periode is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Ombilin-mijnen waren ooit de grootste en meest productieve van heel Nederlands-Indië.

Eind negentiende eeuw werd er boven Padang een bijzonder aantrekkelijke steenkoolader ontdekt. Dicht onder de oppervlakte bleek een grote hoeveelheid kool van hoge kwaliteit te vinden. Wel leek het onbegonnen werk om de delfstof uit de bergen van Sumatra te krijgen.

Om dat mogelijk te maken werd er door het gebied een spoorlijn van 150 kilometer aangelegd en een diepe kolenhaven, de Emmahaven. Bij de mijn verrees een 'company town' met huizen voor arbeiders, een hospitaal en een mijnbouwschool. Ook verrees er een gevangeniscomplex, omdat er ook gedetineerden te werk werden gesteld.

De mijn sloot pas in 1998. Sinds 2004 werken Indonesië en Nederland samen aan het behoud van het stadje. Indonesië hoopt dat de combinatie van natuur en industrieel erfgoed een nieuwe toeristische trekpleister zal worden.

Indonesië kent negen vermeldingen op de erfgoedlijst, zoals het Borobudur tempelcompex en het Komodo Nationaal Park, woonplaats van de beroemde varanen. Plannen om de VOC-wijk van Jakarta op de lijst te krijgen werden vorig jaar door Indonesië ingetrokken.

Lees ook het Roland Bisscheroux, de Indië connectie. in: Land van Herle, 2016 1+2, pp 10-17   https://www.landvanherle.nl/editie/2016/2016-1-2.pdf

NOS: https://nos.nl/artikel/2292377-nederlands-erfgoed-indonesie-op-unesco-lijst.html

  • Nieuws
  • 9 juli 2019
  • door NOS

Bekijk ook...

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht

  • artikel
  • 7 januari 2019