Opstandige mijnwerkers

Opstandige mijnwerkersOpstand in Heerlen. Foto Jasper Kroese

Op 23 oktober 2018 organiseert het Nederlands Mijnmuseum in samenwerking met het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig genootschap (LGOG) Kring Parkstad een evenement over de opstand onder mijnwerkers in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

In het Heerlense Raadhuis is tijdens het festival Bovengronds een tentoonstelling ingericht over Hub Cobben. Hub Cobben heeft het actiecommité ´verbetering mijnwerkerspensioenen´ opgericht om op te komen voor de rechten van gepensioneerde mijnwerkers. Cobben organiseerde ook de imposante Mars op Den Haag op 18 september 1975 waarbij 3500 mijnwerkers naar Den Haag togen om aandacht te vragen voor verbetering van de mijnwerkerspensioenen.

Tentoonstelling bekijken, stadswandeling en lezing in Nederlands Mijnmuseum

Deelnemers worden bij de tentoonstelling rondgeleid door dhr. Martin van der Weerden, docent geschiedenis aan het Bernardinuscollege en voorzitter van LGOG Kring Parkstad. Hij geeft tijdens deze rondleiding achtergrondinformatie over Hub Cobben en zijn vormen van opstand.
Na de rondleiding volgt een stadswandeling door Heerlen richting het Mijnmuseum. Tijdens deze wandeling vertellen Jenny Kranendonk, vrijwilligster bij het Mijnmuseum, en Martin van der Weerden op een aantal plekken in de stad het fascinerende verhaal over de recente geschiedenis van Heerlen.
Bij aankomst in het Nederlands Mijnmuseum wordt u ontvangen met koffie en een stuk vlaai. Hierna start de lezing door Martin van der Weerden. Hij maakt met historische voorbeelden duidelijk dat opstand en verzet een duidelijke rol spelen in de mijnbouwhistorie.

Aanmelden

Adres: Raadhuisplein 1, Heerlen
Aanvangstijd: 14.30 uur (tot ongeveer 17.30 uur)
Kosten: € 7,50 p.p.
Aanmelden: bezoekers moeten zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@nederlandsmijnmuseum.nl

  • Nieuws
  • 23 oktober 2018
  • door Nederlands mijnmuseum

Bekijk ook...

Oorlogsslachtoffers

Oorlogsslachtoffers

Privéfoto's gezocht

Privéfoto's gezocht

  • artikel
  • 7 januari 2019