Personenrijtuig 86 van Staatsmijn Emma keert terug op de rails

Personenrijtuig 86 van Staatsmijn Emma keert terug op de railsRijtuig 86 tijdens de afleveringsproefrit. Foto Museumstoomtram

Rijtuig SME 86 heeft deze week met succes zijn afleveringsproefrit gemaakt bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Een twee en een half jaar durende en duizenden uren kostende restauratie door een team van conservatoren, vrijwillige vakmensen en stagiairs is hiermee voltooid.

De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSB Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de deelnemers van BankGiro Loterij. 101 Jaar geleden werd het rijtuig gebouwd door Werkspoor in Amsterdam. Het is teruggebracht in de kleurrijke afleveringstoestand, waarin het zijn werkzame leven in het mijnwerkersvervoer in Limburg begon in 1917. Alleen al om dit opvallende kleurenschema te ‘herontdekken’ werd door deskundigen uit en over het gebied grondig archiefonderzoek verricht. Nederlandse lokaalspoorrijtuigen op twee assen trof je ooit in grote delen van ons land aan. De SME 86 is daarvan als enige rijdend bewaard gebleven. Mede om die reden heeft het rijtuig de hoogste A-status binnen de collectie Nederland.
 
Rijtuig SME 86 zal vanaf de komende herfstvakantie (21-28 oktober) in de tramdienst terugkeren. Er kan dan in het rijtuig naar Medemblik en Hoorn worden gereisd.

  • Nieuws
  • 17 september 2018
  • door Museumstoomtram

Bekijk ook...